Braća Demaku podnose ostavke zbog presude za ratne zločine

Gradonačlenik Glogovca i predsednik odbora Demokratske partije Kosova (DPK) Nedžat Demaku i poslanik DPK u Skupštini Kosova Fadilj Demaku najavili su danas da će podneti ostavke na sve funkcije, nakon potvrde presude za ratne zločine u slučaju "Drenica dva".

– Ja ću sutra podneti ostavku na funkciju gradonačelanika i predsednika ogranka DPK u Glogovcu – izjavio je Nedžat Demaku prištinskoj agenciji Kosovapres.

Nedžat Dermaku je rekao da je presuda nepravedna i da je on i njegov brat Fadilj neće prihvatiti, jer oni nisu izvršili ratne zločine za koje se terete.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu optuženima za ratne zločine u slučaju "Drenica dva", koju je 27. maja prošle godine doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je danas advokat Tom Gaši.

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovce u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

Apelacioni sud smanjio je kaznu jedino Sulejmanu Seljimiju sa osam na sedam godina zatvora.

Prema presudi Isni Tači osuđen je na 6,5 godina zatvora, Zećir Dermaki na šest, Jehir Dermak na šest, a na po tri godine osuđeni su Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj i Seljaman Demaj.

Advokati odbrane su najavili žalbe Vrhovnom sudu Kosova uz nadu da će "pobediti pravda i da neće biti presuda koje su politički diktirane".

DPK je partija koja čini vladajuću većinu na Kosovu i čiji je lider aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači.

BlicPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.