Evropska komisija kupuje 300 miliona vakcina protiv Covid -19

Evropska komisija (EK) saopštila je da je postigla sporazum sa farmaceutskom kompanijom Sanofi, i obezbedila buduću kupovinu 300 milona vakcina protiv infekcije koronavirusa, prenosi FoNet.

„Predviđeno je da bi, nakon što se pokaže da je vakcina bezbedna i efikasna protiv Covid -19, Komisija imala ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza, u ime svih država članica EU. Komisija nastavlja intenzivne razgovore sa drugim proizvođačima vakcina“, navodi se u saopštenju EK.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, poručila je da institucija na čijem je čelu, čini sve  kako bi se Evropljanima omogućio brz pristup vakcini koja je bezbedna i štiti ih od koronavirusa. Ona je saopštila da je dogovor sa kompanijom Sanofi samo prvi korak i najavila nove ugovore sa nekoliko drugih kompanija.

Evropska unija ima oko 445 miliona građana, a ugovor sa kompanijom Sanofi o kupovini 300 milona vakcina već pokriva znatan deo stanovinštva.

„Dok danas ne znamo koja će vakcina na kraju najbolje funkcionisati, Evropa ulaže u raznovrsne portfelje koji obećavaju vakcinu, zasnovanu na različitim vrstama tehnologija. To povećava naše šanse da brzo dobijemo efikasan lek protiv virusa. Vakcina bi bila zaista globalno dobro”, izjavila je fon der Lajen dodajući da se EU zalaže da se obezbedi pristup i ugroženijim zemljama, kako bi pronašle izlaz iz ove krize.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane, Stela Kiriakides, istakla je da je dogovor sa kompanijom Sanofi, prvi važan korak u obezbeđivanju jednakog pristupa vakcini za evropske građane.

“Sigurna i efikasna vakcina protiv COVID-19 je najsigurnija strategija za izlazak iz krize. Iz tog razloga poslednjih nedelja pregovaramo o jedinstvenom pristupu EU, kako bi obezbedili doze obećavajućih kandidata za vakcinu”, poručila je Kiriakides.

Na inicijativu EK, u maju je prikupljeno skoro 16 milijardi evra u globalnoj akciji za univerzalni pristup testovima, tretmanima i vakcinama protiv koronavirusa i za globalni oporavak, prenela je Radio Slobodna Evropa.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.