EULEX specijalnim letom omogućio povratak iz Poljske za 12 kosovskih građana i 31 službenika ove misije

Eulex
Foto: EULEX

Misija EULEX-a je u sredu 22. aprila iznajmila avion iz Varšave u Poljskoj za Prištinu kako bi vratila 31 službenika EULEX-ove Specijalizovane policijske jedinice, a istovremeno, i omogućila i besplatan povratak za dvanaest građana sa Kosova, zatočenih u Poljskoj i Češkoj, a na zahtev kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, saopštili su iz ove misije.

Dočekavši putnike na prištinskom aerodromu, šef EULEX-a Lars-Gunar Vigemark, kazao je: 

„U jeku pandemije, kada se svi trudimo da damо sve od sebe i mnoge zemlje pokušavaju da vrate svoje građane, veoma mi drago što je Evropska unija, odnosno EULEX, uspeo da vrati dvanaest kosovskih građana u svoju domovinu. U isto vreme, danas se ovde vratio i jedan broj poljskih policijskih službenika. Oni su deo takozvane druge instance reagovanja na bezbednosne situacije na Kosovu, i blisko sarađuju sa Kosovskom policijom i KFOR-om. To nije samo pitanje bezbednosti, već i pitanje sigurnosti za Kosovo.”

Vigemark je i dodao da je EULEX radio u bliskoj koordinaciji sa kosovskim organima, posebno Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, graničnom policijom i aviokompanijom (LOT), koju su iznajmili.

Šef EULEX-a je dodao da je sve ovo besplatno za putnike i da je to trošak koji će pokriti Evropska unija.

„To je naša glavna svrha, mi smo Kosovu partner i ponosan sam što smo ovo mogli da učinimo“, zaključuje Vigemark.

Na Kosovo je vraćen i 31 poljski policijski službenik i očekuje se da će se, nakon karantina u trajanju od 14 dana, pridružiti EULEX-ovoj Specijalizovanoj policijskoj jedinici; ujedno vraćeno je i nekoliko poljskih državljana koji su boravili u Severnoj Makedoniji. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.