EULEX ponovo hapsi

"U Zubinom je veoma napeto. Narod je budan. Vlada napetost. U toku je samoorganizovanje građana. Dobrovoljci su već natovarili deset kamiona balvana. Ja sam to blokirao i još uvek ne dozvoljavam, ali ako budemo primorani, to je naš sledeći korak," ovako za KoSSev opisuje situaciju nastalu nakon jutrošnje EULEX-ove neuspele akcije hapšenja  u Zubinom Potoku, gradonačelnik ove najsevernije opštine na Severu Kosova, Stevan Vulović.EULEX sproveo akciju po Interpolovoj poternici 

Za nepunih pola sata počeće hitan sastanak gradonačelnika četiri severne opštine nakon jutrošnjeg pokušaja EULEX-a da uhapsi Radovana Radića, za kojim je raspisana poternica i koji se tereti za ubistvo kosovskog specijalca, Envera Zumberija, u julu 2011.

Sastanak je sazvao gradonačelnik opštine Zubin Potok, Stevan Vulović, sa ciljem da se sa ostalim gradonačelnicima dogovori oko dalje reakcije prema EULEX-u kojeg je optužio za demonstriranje sile.

"Ušli su jutros, oko četiri sata, sa pet džipova i jednom maricom. Obili su vrata, maltretirali su mu majku. Isprepadali su je. Radovan nije bio tu. Zubin Potok je od četiri sata jutros na nogama," rekao je je Vulović za naš portal.

Vulović je naglasio da je od svih srpskih opština, na opštinu Zubin Potok do sada bio usmeren najveći broj policijskih akcija, te da je ova opština pod najvećim pritiskom zbog svog "tvrdokornog stava da ne prizna privremene institucije države u pokušaju."

"Celokupno rukovodstvo opštine Zubin Potok razmišlja na isti način – ja i skupština, jer mi smo narodni predstavnici i mi prenosimo upravo ono što oseća narod," rekao je Vulović. 

"Suština je destabilizovati opštinu Zubin Potok po svaku cenu, jer EULEX zna da će to destabilizovati čitav Sever. To rade iz dva razloga – prvo, Priština želi po svaku cenu da spreči formiranje Zajednice srpskih opština, a drugo, vrši se pritisak na nas da statute, koje su četiri opštine već usvojile sada promenimo," rekao je Vulović i naglasio: "Mi ovom pritisku nećemo podleći, jer ovo nije ništa novo. Ovu akciju smo očekivali duže od dvadeset dana. Akcija im je prazna i svaka sledeća će biti takva. Mi smo budni."

Na naše pitanje koji su prigovori kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu u vezi sa statutom opštine Zubin Potok, Vulović kaže da se  od njih traži da se u statut uvedu simboli Kosova, od promene grba do uvođenja zastave, te da njegova opština to neće nikada učiniti. 

Prošlog meseca građani ovog mesta su nakon nekoliko sati od hapšenja oslobodili Slobodana Sovrlića koga je kosovska policija privela zbog remećenja javnog reda i mira, da bi se ispostavilo da se i on nalazi na poternici EULEX-a. 

EULEX sproveo akciju po Interpolovoj poternici

U izjavi za KoSSev, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević je potvrdila jutrošnji pokušaj hapšenja EULEX policije.

„Rano jutros, operativna grupa za Mitrovicu je zajedno sa EULEX policijom sprovela operaciju u Zupču, u opštini Zubin Potok, a u vezi sa Interpolovom poternicom koja se odnosi na tridesedvogošdinju osobu. Osumnjičeni  tom prilikom nije pronađen. Ova operacija je sprovedena kao deo tekuće istrage u vezi sa ubistvom i uključuje krivično delo teškog ubistva, teškog ubistva u pokušaju, neovlašćenog vlasništva i kontrole posedovanja oružja, kao i  za ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti. Ova optužba se odnosi  na ubistvo pripadnika kosovske policije, Envera Zumberija jula 2011. godine, kao i na napad na konvoj kosovske policije u kome se nalazio Enver Zumberi, kada je i ubijen,“ rekla je u telefonskoj izjavi za KoSSev, Irina Gudeljević.

Portparolka EULEX-a ne veruje da  je bilo ko osim osoba koje su neposredno bile uključene u samu operaciju hapšenja bio informisan da će operacija biti sprovedena. Na pitanje kako komentariše ocenu gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića, da je EULEX demonstrirao silu, ona kaže: „Ja ne vidim da je sila bila upotrebljena ukoliko je operacija sprovedena za osobu za kojom je raspisana Interpolova poternica i deo je istrage u vezi sa ubistvom pripadnika kosovske policije. Ukoliko sprovodite takvu operaciju, onda se i određeni broj službenika uključuje u nju, dođete  na određenu lokaciju i pokušate da uhapsite osobu koja se sumnjiči za teška krivična dela. Ja ne vidim da je to usmereno protiv svih ljudi i ne vidim da je to prekomerna upotreba sile.“

Portparolka EULEX-a nije želela da komentariše hitni sastanak četiri gradonačelnika a u vezi sa daljim rekacijama prema EULEX-a. „Ja to ne mogu da komentarišem. Mi nismo politička misija, već tehnička,“ rekla je Gudeljević.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.