Osobe koje tribunal osudi služiće kaznu van Kosova

Izvor: (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) RTK 2

Specijalni izaslanik Nemačke za jugoistočnu Evropu Ernst Rajhel poručio je da bi odbijanje Kosova da podrži osnivanje Specijalnog suda poslalo poruku da Priština ima strah od pravde, dok je specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar rekao da će eventualno osuđeni pred tim sudom kaznu služiti van Kosova.

Rajhel je u intervju za javni servis RTK rekao da ako Skupstina Kosova ne podrži osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, ta odluka će poslati svetu poruku da Kosovo ima strah od pravde i da želi da spreči pravdu.

Žbogar je gostujući u emisiji ”Interaktiv” TV Kohavizion rekao da će lica koja eventualno budu osuđena od tog suda služiti kaznu zatvora van Kosova i o tome, kako je rekao, očekuje se da će Kosovo da potpiše sporazum sa Holandijom.

Prema njegovim rečima, eventualno odbijanje Skupštine Kosova da podrži osnivanje suda može da ugrozi odnose Kosova i EU i ujedno stvori mogućnost da takav sud osnuju Ujedinjene nacije.

”Tuzioci i sudije biće međunarodni. Takav je bio naš predlog. I osetljivi procesi će se odvijati van Kosova a i suđenja i služenje zatvora biće van Kosova. Ovo su elementi koji za nas čine uverljivim ovaj proces jer se ovde uključuju i suđenja van Kosova tako da ako se neko proglasi krivim onda će i zatvor služiti van Kosova. S obzirom da trenutno tako stoje stvari, Kosovo treba da potpiše specijalni sporazum sa Holandijom”, rekao je Žbogar.

On je objasnio da je potreban biletralni sporazum sa Holandijom pre nego što sud bude osnovan.

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ijan Klif je, takođe u intervju za RTK rekao da u slučaju da Kosovo odbije takav sud onda odbija standarde EU.

”Ako nema šta da se krije i ako nema slučajeva onda se ne treba bojati Tribunala”, rekao je Klif.

On je dodao da tvrdnje iz izveštaja senatora Dika Martija treba shvatiti veoma ozbiljno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.