EULEX sproveo akciju po Interpolovoj poternici

U izjavi za KoSSev, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević je potvrdila jutrošnji pokušaj hapšenja EULEX policije.
 
"Rano jutros, operativna grupa za Mitrovicu je zajedno sa EULEX policijom sprovela operaciju u Zupču, u opštini Zubin Potok, a u vezi sa Interpolovom poternicom koja se odnosi na tridesedvogošdinju osobu. Osumnjičeni  tom prilikom nije pronađen. Ova operacija je sprovedena kao deo tekuće istrage u vezi sa ubistvom i uključuje krivično delo teškog ubistva, teškog ubistva u pokušaju, neovlašćenog vlasništva i kontrole posedovanja oružja, kao i  za ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti. Ova optužba se odnosi  na ubistvo pripadnika kosovske policije, Envera Zumberija jula 2011. godine, kao i na napad na konvoj kosovske policije u kome se nalazio Enver Zumberi, kada je i ubijen," rekla je u telefonskoj izjavi za KoSSev, Irina Gudeljević.
 
Portparolka EULEX-a ne veruje da  je bilo ko osim osoba koje su neposredno bile uključene u samu operaciju hapšenja bio informisan da će operacija biti sprovedena. Na pitanje kako komentariše ocenu gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića, da je EULEX demonstrirao silu, ona kaže: "Ja ne vidim da je sila bila upotrebljena ukoliko je operacija sprovedena za osobu za kojom je raspisana Interpolova poternica i deo je istrage u vezi sa ubistvom pripadnika kosovske policije. Ukoliko sprovodite takvu operaciju, onda se i određeni broj službenika uključuje u nju, dođete  na određenu lokaciju i pokušate da uhapsite osobu koja se sumnjiči za teška krivična dela. Ja ne vidim da je to usmereno protiv svih ljudi i ne vidim da je to prekomerna upotreba sile."
 
Portparolka EULEX-a nije želela da komentariše hitni sastanak četiri gradonačelnika a u vezi sa daljim rekacijama prema EULEX-a. "Ja to ne mogu da komentarišem. Mi nismo politička misija, već tehnička," rekla je Gudeljević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.