EULEX javno informisanje o sudskim postupcima preneo na kosovske institucije

Misija Evropske unije na Kosovu – EULEX, od danas nije odgovorna za informisanje medija i javnosti o sudskim aktivnostima na Kosovu. Ovu odgovornost od danas preuzimaju kosovske institucije, ali će EULEX nastaviti da informiše javnost o sudskim postupcima na Severu Kosova, saopšteno je iz EULEX-a.

"U zajedničkom pismu koje su danas potpisali šefovi EULEX-a, (Gabrijele Meuči) Tužilačkog saveta Kosova (Sulj Hodža) i Sudskog saveta Kosova (Enver Peci), kosovske institucije preuzimaju odgovornost za informisanje medija i šire javnosti o svim sudskim aktivnostima na Kosovu," navodi se u saopštenju iz EULEX-a i dodaje da sudovi i tužilaštva imaju svoje službenike za štampu, čiji se kontakti dostavljeni redakcijama uz saopštenje za medije. 

Mediji na srpskom imaju otežanu komunikaciju sa kosovskim institucijama

Komunikacija medija na srpskom jeziku sa kosovskim institucijama je otežana. Sva saopštenja koja stižu u redakcije srpkih medija na Kosovu i Metohiji su u preovlađujućoj meri na albanskom jeziku. Primera radi, saopštenja koja Kosovska policija šalje redakciji KoSSev-a su uvek na albanskom jeziku, uprkos tome što smo više puta tražili da nam se saopštenja dostavljaju na jeziku na kojem informišemo naše čitaoce. Sa druge strane, saopštenja koja stižu iz kancelarije kosovskog premijera uvek prvo stižu na albanskom jeziku, a sa zakašnjenjem od nekoliko sati, ili čak i nekoliko dana, budu dostupna i na srpskom jeziku i to na Internet stranici kancelarije kosovskog premijera. Iskustvo našeg portala u dosadašnjoj korenspondenciji sa kosovskim sudovima bilo je takvo da su nam informacije isključivo stizale na albanskom.

U saopštenju iz EULEX-a se dodaje da mediji "sva medijska pitanja o predmetima u sudovima i tužilaštvima" upute neposredno kosovskim institucijama.

"EULEX će preusmeriti novinare koji traže informacije o pojedinim predmetima u sudovima, ili tužilaštvima relevantnim kosovskim institucijama. EULEX će nastaviti da informiše javnost o sudskim postupcima na Severu Kosova," navodi se u saopštenju iz ove misije.

Pismo koje su danas potpisali šef EULEX-a i predstavnici kosovskog pravosuđa, zajedno sa kontakt podataka sudova i osoba odgovornih za odnose sa javnošću, možete pogledati OVDE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.