EULEX hapsi gradonačelnika Z. Potoka Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine Ristića?

12:20 – 13:10 – Gradonačelniku Zubinog Potoka, Stevanu Vuloviću i nekadašnjem predsedniku ove opštine, Slaviši Ristiću, Kosovska policija, po nalogu EULEX-ovog tužioca, pokušala da uruči poziv za saslušanje; u ponedeljak protest u Zubinom Potoku; EULEX u međuvremenu za KoSSev potvrdio pokušaj KPS-a da Vuloviću i Ristiću uruči poziv za saslušanje 
 
Gradonačelniku Zubinog Potoka, Stevanu Vuloviću i nekadašnjem predsedniku ove opštine, Slaviši Ristiću, Kosovska policija je prošle nedelje, po nalogu EULEX-ovog tužioca, pokušala da uruči poziv za saslušanje. 
 
Stevan Vulović je u izjavi za KoSSev potvrdio ovu informaciju, dodavši da do njegovog hapšenja, kao i hapšenja nekadašnjeg predsednika opštine Zubin Potok, Slaviše Ristića, nije došlo, jer niti on, niti Ristić, u vreme uručenja poziva, nisu bili u svojim kućama.  
 
"Hapšenja nije bilo. Nije bilo ni pokušaja, zato što sam se slučajno našao u Beogradu. U utorak, kada sam bio u Beogradu, na službenom putu, na moju kućnu adresu i na kućnu adresu nekadašnjeg predsednika opštine Zubin Potok, Slaviše Ristića, stigao je poziv od EULEX-ovog tužilaštva, koje je trebalo da uruči KPS iz Zubinog Potoka. Kako niti ja, niti Slaviša, nismo bili kući, poziv nije mogao biti uručen," rekao je Vulović. 
 
Vulović nije mogao da potvrdi koje su tačke njegove optužnice, jer, kako kaže – nije primio poziv. Međutim, iz izvora bliskom međunarodnim krugovima, KoSSev nezvanično saznaje da se Stevan Vulović tereti za organizovanje bekstva Slobodana Sovrlića, u martu ove godine, iz policijske stanice u Zubinom Potoku, dok se bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, tereti za više dela.
 
Ovaj neimenovani izvor takođe tvrdi da je optužnica protiv Ristića izuzetno ozbiljna, to jest, sadrži više tačaka za koje se Ristić optužuje, a u pitanju su dela navodno počinjena tokom njegovog mandata na mestu predsednika opštine Zubin Potok, uključujući i, kako ovaj izvor kaže, moguće optužbe u vezi sa organizovanjem barikada. 

Nekadašnji dugogodišnji predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić nije bio dostupan za komentar, ali je njegov partijski kolega iz redova DSS-a i nekadašnji najuticajniji lider na Severu Kosova, Marko Jakšić, za KoSSev potvrdio da je čuo za ovaj pokušaj hapšenja, ali da mu nisu poznate tačke optužnice. On je dodao da on zna da je politički vrh Srbije već upoznat sa optužnicama. 
 
"Čuo sam za pokušaje hapšenja, ali mi nisu poznate optužbe, to jest, navodna dela – to će možda bolje znati iz EULEX-a da objasne kako se ta dela nazivaju. Poznato mi je i da Beograd već znao za to," rekao je Marko Jakšić. 
 
Jakšić je i naglasio da očekuje deklarativnu podršku Vlade Republike Srbije u slučaju hapšenja.
 
"Mislim da će podrška Vlade Republike Srbije, u slučaju hapšenja, biti samo deklarativna," rekao je Jakšić u izjavi za naš portal. 
 
Isti izvor naveo je da je zvanični Beograd još prošle nedelje bio obavešten o ovim optužnicama. Prema ovom izvoru, sam vrh EULEX-a, obavestio je "najviši vrh u srpskoj vlasti" – "dostavivši imena optuženih i poruku da očekuje da će lica sa optužnica da sarađuju." 
 
Juče je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici boravio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, a kao zvaničan razlog njegove posete naveden je susret sa šefom UNMIK-a, Faridom Zarifom. Nije poznato, međutim, da li je tokom posete Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Đurić razgovarao sa političkim predstavnicima Severa na ovu temu.  
 
A zbog pokušaja uručivanja poziva na saslušanje sadašnjem gradonačelniku i bivšem predsedniku opštine Zubin Potok, u ovoj opštini se u ponedeljak organizuje protest. Oglasio se i Upravljački tim za Zajednicu srpskih opština sinoćnim saopštenjem u kojem navodi da će u ponedeljak, 21. jula, u 11 časova, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribarići, u Zubinom Potoku, organizovati protest pod nazivom „Svi smo isti – ko je od nas sledeći?". Međutim, u ovom saopštenju se ne navode detalji – o kojim konkretno optužbama je reč i o kojim licima se radi. 
 
U saopštenju se navodi da se protest organzuje "povodom pritisaka nad Srbima na Kosovu i Metohiji, neosnovanih optužbi i pretnji hapšenjima, a da će "svoje neslaganje sa aktivnostima EULEX-a, usmerenih protiv osnovnih ljudskih prava," iskazati "srpski narod sa čitavog Kosova i Metohije."  
 
Na pitanje da li će u ponedeljak biti na protestu, gradonačelnik Vulović je rekao da se trenutno nalazi u Beogradu.
 
"Ja sam trenutno u Beogradu. Meni je savetovano da se ne vraćam, ali ja sam odlučan da se vratim. Nisam kriv ni za šta, ne plašim se," rekao je Vulović, iako nije precizirao da li će na protestu biti, ili ne.
 
Za sada postoje spekulacije da se vladajuće strukture u ovoj opštini, kao i meštani, spremaju za potpuni prekid saradnje sa kosovskim institucijama.
 
Iako portparol EULEX-a, Migel Karvalo de Faria, jutros nije imao saznanja u vezi sa pokušajem hapšenja, kao i najavama za protest u ponedeljak, on je u međuvremenu za KoSSev i potvrdio da je Kosovska policija pokušala Stevanu Vuloviću i Slaviši Ristiću da uruči poziv za saslušanje.
 
"Mogu da potvrdim da su im pozivi poslati preko Kosovske policije da dođu na saslušanje u kancelariju tužilaštva (Osnovni sud u Mitrovici), kako bi bili intervjuisani kao okrivljeni," izjavio je portparol EULEX-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.