Profesor Smaka: Očekujem ponavljanje glasanja

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Profesor Ustavnog prava Riza Smaka izjavio je za RTK2 da očekuje da će Ustavni sud Kosova zatražiti od Skupštine Kosova da se ponovi glasanje za predsednika Parlamenta.
 
„Očekujem da će Ustavni sud tražiti obnovu postupka, a to znaći razrešenje gospodina Ise Mustafe. Ja sam uveren da će tako reagovati Ustavni sud“, kaže Smaka.
 
Dodaje da Ustav Kosova ne razlikuje predizbornu i postizbornu koaliciju već, kako ističe, ona koalicija koja ima potrebnu većinu ona može da predlaže kandidata za mandatara Vlade, odnosno predsednika Skupštine.
 
”Budući da je Ustavni sud prvi put odlučio da partija koja je osvojila najviše glasova na izborima ponudi mandatara za sastav Vlade, očekujem da i sada Ustavni sud donese sličnu presudu, odnosno da ponovni kandidat za predsednika Skupštine bude iz redova Demokratske parzije Kosova”.
 
Tako će, prema njegovim rečima, lider Demokrastvog saveza Kosova Isa Mustafa koji je izabran za predsednika Skupštine biti razrešen dužnosti.
 
Inače, Smaka tvrdi da je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Kosova imala niz propusta i da je predsedavajuća Skupštine Vljora Brovina bila dužna da poslanicima predoči program koji je usvojilo prethodno predsedništvo.
 
”Ona to nije uradila, čak nije ni utvrđen dnevni red prvog zasedanja parlamenta”, ističe profesor Ustavnog prava i objašnjava da Brovina nije imala ovlašćenja da prekine rad Skupštine, jer je u pitanju bila konstitutivna, a ne radna sednica Parlamenta.
 
Još jedan profesor Ustavnog prava, Mazlum Baraljiu, izjavio je danas agenciji Beta da Ustavni sud može da prihvati zahtev DPK i donese privremenu meru kojom se Mustafi onemogućava vršenje dužnosti predsednika Skupštine do konačne odluke suda.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.