Baraljiu: Ustavni sud sve može vratiti na početak

Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ustavni sud Kosova može da prihvati zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) i donese privremenu meru kojom se lideru Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isi Mustafi onemogućava vršenje dužnosti predsednika Skupštine do konačne odluke suda, smatra profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu.
 
Baraljiu je za prištinsku agenciju Kosovapres rekao da se to meže dogoditi pošto Ustavni sud ne priznaje postizborne koalicije, ocenjujući da posle zahteva DPK Ustavnom sudu kojim se pored ostalog traži i donošenje privremene mere zabrane vršenja dužnost predsednika Skupštine, Ustvani sud može sve vratiti na početak.
 
Takva odluka se, kako je istakao, može doneti jedino pošto sud proceni da li na osnovu dokaza koji su predočeni u zahtevu ima kršenja ustava.
 
”Strane dovode u pitanje jedna drugu, jedna strana smatra da je sve bilo u redu, dok druga strana da nije bilo u redu…Dok sud ne odluči ne želim da prejudiciram, pošto je sud nadležan da o tome odluči”, kaže Baraljiu.
 
On je kazao da su neke stvari izrečene u prethodnoj odluci Ustavnog suda prema kojoj nema postizbornih koalicija i prioroitet je dat partiji koja je osvojila najviše glasova na izborima, a ne onoj koja
ima najviše mandata u Skupštini.
 
”Međutim sud može doneti i drugačiju odluku”, navodi Baraljiu.
 
Ako Ustavni sud ponovo donese istu odluku kao i prilikom obraćanja predsednice oko mandatara za premijera i kaže da je bilo kršenja Ustava, onda se sve vraća na početak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.