EULEX će biti zatvoren


"Oni su godinama na Kosovu i bezmalo nisu ništa uradili. Kriminal je veći nego ranije, korupcija je sveprisutna, a strani tužioci i sudije sada su uprljani;"Ratel je katastrofalno realizovao slučaj trgovine organima";"Držati krezub EULEX još dve godine nije samo pitanje gubitka novca, već i davanja legitimiteta sudijama podložnim korupciji."


KoSSev: Andrea Lorenco Kapuzela je doktor međugraničnog uporednog prava, a od 2008, do 2011, bio je šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji. Javnosti je poznat po svom otvoreno kritičnom stavu prema EULEX-u, i to mnogo ranije nego što je izbila nedavna medijska afera o navodnoj visokoj korupciji ove misije za vladavinu prava. Autor je studije "Učinak EULEX-a u svojim izvršnim sudskim funkcijama", kao i pisac knjige "Izgradnja države na Kosovu: demokratija, interesi EU i uticaj SAD-a na Balkanu". Njegov najnoviji intervju jeste za bosanskohercegovački list "Dnevni avaz", koji je preneo portal "Bošnjak – ks" i u kojem je takođe ponovio da EULEX ima loše rezultate, te da bi afera o korupciji mogla ubrzati zatvaranje ove misije.

KoSSev
"Intelektualno nepoštenje"
 
Andrea Lorenco Kapuzela je i pre izbijanja medijske i političke afere bio veoma kritičan po pitanju kredibiliteta, etike i profesionalizma EULEX-a. Još 2012. godine, u svom autorskom tekstu za Osservatorio Balcani e Caucaso je tvrdio da se misija survava, navevši konkretne primere grešaka ove misije, uključujući i slučaj hapšenja Srba na jugu Kosova i navodeći da je politika EULEX-a tada bila zapravo "da bude od pomoći Tačiju". O pokušaju EULEX-a da kroz medijsku, odnosno PR kampanju ulepša svoj imidž u odnosu na izveštaj Evropskog suda revizora, koji je u to vreme trebalo da bude obelodanjen javnosti i koji je bio kritičan prema EULEX-u u nekim delovima, Kapuzela je govorio kao o "intelektualnom nepoštenju". Autorski tekst Lorenca Kapuzelija na engleskom, ili italijanskom, možete pročitati OVDE
 
"Krezub EULEX"
 
Samo nekoliko meseci  pred izbijanje medijskog skandala o korupciji u EULEX-u, Kapuzela je učinak EULEX-a u još jednom autorskom članku "EULEX-ovo novo odelo" za ovaj italijanski online list, nazvao "katastrofom". Pisao je o nepoverenju u ovu misiju, njenoj birokratiji i bankroptu, podložnosti sudija i tužioca korupciji, o čemu se pisalo i u pomenutom izveštaju revizora iz 2012, ali i na slikovit način opisao 'privrženost' misije Tačiju.
 
Sa specifičnim ovlašćenjima koje imaju, pisao je Kapuzela, kosovskim sudijama i tužiocima data je "gomila blanko papira sa potpisom EULEX-a na njima, koje mogu da popune sa kakvim god odlukama – koje im kosovska elita bude rekla."
 
"Držati krezub EULEX još dve godine nije samo pitanje gubitka novca, već i davanja legitimiteta sudijama podložnim korupciji," napisao je Kapucela u julu ove godine.
 
 
(Bošnjak.ks/Dnevni avaz – tekst je jezički i lektorski prilagođen)
 
"EULEX će biti zatvoren najkasnije u junu 2016. godine. Ova se međunarodna misija ne može restruktuirati i krenuti iz početka. Afera koja je izbila mogla bi ubrzati kraj EULEX-a. Oni su godinama na Kosovu i bezmalo nisu ništa uradili. Kriminal je veći nego ranije, korupcija je sveprisutna, a strani tužioci i sudije sada su uprljani – kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ Andrea Lorenco Kapuzela (Lorenzo Capussela).
 
Rad u ICO-u
 
On je četiri godine radio na Kosovu u Međunarodnoj civilnoj kancelariji (ICO). Bio je zadužen za finansije, a u Agenciji za privatizaciju bio je međunarodni predstavnik. Upravo mu je ta pozicija omogućila da detaljno sagleda javašluk, nerad i neprofesionalnost osoblja EULEX-a.
 
Kapuzela navodi da je barem 10 slučajeva korupcije i kriminala u procesima privatizacije prosledio EULEX-u.
 
"Sve sam detaljno dokumentovao, objasnio i još istakao da stojim na raspolaganju da pružim dodatne i nove dokaze. U dva, ili tri slučaja su mi odgovorili i zahvalili mi, a jednom su, čak, pitali za dalje dokaze koje sam im poslao. I više se nikad nisu javili. Od toga što su pokrenuli na osnovu mojih informacija, sve se završilo neslavno. Na meti istražitelja bili su drugorazredni igrači, a ne nalogodavci," kaže Kapuzela.
 
Upitan da navede jedan predmet koji je poslao EULEX-u, on navodi slučaj gradnje autoputa za Albaniju.
 
"Taj je projekt koštao celih 25 posto BDP-a Kosova. Znate li koliko je to para? Sa 25 posto BDP-a, Italija bi mogla izvršiti kolonizaciju Meseca. No, EULEX je traljavo sproveo i taj slučaj," ističe on.
 
Objašnjava da smatra da su dva ključna problema u radu te misije – nesposobnost i nezainteresiranost.
 
Propusti Brisela
 
Precizira da Brisel nije nadzirao rad misije koja je do sada pojela oko milijardu eura i da je sve bilo prepušteno šefu EULEX-a.
 
"Budući da Brisel nije tražio rezultat, nije zahtevao da se procesuiraju 'krupne ribe', ljudi na terenu su se opustili. Neki su se uvezali s moćnicima Kosova i – tako je počeo kraj," svedoči Kapuzela.
 
Ratel je očajno radio
 
On se osvrnuo i na rad Džonatana Ratela. Šef Specijalnog odeljenja EULEX-a je katastrofalno realizovao slučaj trgovine organima.
 
"Ratel je godinama radio na tom predmetu. Sve je dobio od Kosovske policije i UNMIK-a. On je, međutim, radio na ovom predmetu veoma dugo. I znate šta je na kraju bilo? Osuđeni su lekari koje je Kosovska policija uhvatila u trenutku kada su nekome odstranjivali organ. Oni koji su organizovali sve, razvili biznis nabavke i prodaje organa od Kine i Rusije do Izraela i Amerike, i danas su na slobodi i ugledni su i uticajni građani Kosova," prenosi Kapuzela.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.