Rakić: Pokušaj Apostolove da se sa nama igra po principu štapa i šargarepe

"Odluka ambasadorke Natalije Apostolove nema veze ni sa kakvim uklanjanjem objekata, već sa pokušajem da se ona igra sa nama po principu štapa i šargarepe, na šta mi nikada nismo i nećemo pristati" – ovako se upravo oglasio gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, nakon današnje odluke Kancelarije EU u Prištini da ovoj opštini otkaže finansijsku pomoć za dva infrastrukturna projekta. Rakić navodi i da je pravi razlog otkazivanja to što, kako tvrdi, Apostolova zahteva da severnomitrovička opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez, kako on objašnjava, ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana.

"Drugo, EU izaslanica Apostolova je bila iznenađena našim insistiranjem da nam se pojasni kako je moguće da projekat revitalizacije mosta košta 1.2 miliona evra, a nadzor koji vrši njen tim košta 1.9 miliona evra, što je mnogo više," dodaje Rakić u vezi sa pitanjem projekta na glavnom mostu.

Ističe i da je "u ime opštine Severna Mitrovica, svih ljudi koji su marljivo radili na izradi projekata i građana – apsolutno razočaran ovakvom odlukom" i istovremeno podseća da su svi projekti koje je opština dobila od Kancelarije EU, obezbeđeni dok je na čelu ove kancelarije bio Samuel Žbogar. 

"Otkad je na toj poziciji, ambasadorka Apostolova se nije trudila da nam pomogne u unapređenju života građana, već se bavila političkim ucenama, na šta mi ne pristajemo" – оptužio je Rakić Specijalnu predstavnicu EU na Kosovu.

Kancelarija Evropske unije u Prištini otkazala je danas opštini Severna Mitrovica finansijsku pomoć u iznosu od 7.8 miliona evra namenjenu za dva infrastrukturna projekta u ovoj opštini – zgradu Kulturnog centra i Univerziteta. Razlog otkazivanja pomoći je, kako su naveli iz ove kancelarije, to što "lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima". Zgrada Univerziteta trebalo je da bude izgrađena na mestu stare škole Branko Radičević, a zgrada Kulturnog centra u ulici Lole Ribara preko puta Tehničke škole "Mihailo Petrović Alas". Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.