EU odobrila paket pomoći za Zapadni Balkan za borbu protiv koronavirusa

Ministri EU
FOTO: Klan Kosova

Evropska unija odobrila je paket pomoći u vrednosti od 410 miliona evra za Zapadni Balkan namenjen borbi protiv koronavirusa. Od ukupnog iznosa više od 93 miliona pripašće Srbiji, dok je 68 miliona određeno za Kosovo.

Evropska unija podelila je pakete za Zapadni Balkan na dva dela: Za zdravstveni sektor – direktna pomoć za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme i za društveni i ekonomski oporavak. 

Od ukupnog iznosa određenog za Zapadni Balkan, Srbiji će pripasti 93,4 miliona evra – od toga 15 miliona za zdravstveni sektor i 78.4 za društveni i ekonomski oporavak.

Za Kosovo je sa druge strane obezbeđeno 63 miliona za društveni i ekonomski oporavak, kao i 5 miliona za zdravstveni sektor.

Tokom jučerašnjeg dana, šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, potpisala je ugovor kojim se za borbu Kosova protiv pandemije dodeljuje pet miliona evra.

Ugovor uključuje isporuku medicinske opreme i zaštitne opreme protiv COVID-19 i potrebe za lečenje na Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, preneo je RTK2.

SAD: Milion dolara za Kosovo

Prethodno je američka vlada saopštila da je izdvojila 274 miliona dolara za ukupno 64 zemlje koje su najviše pogođene virusom COVID-19. Kako je juče potvrdio američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, SAD je uručila kosovskoj vladi 1.1 milion dolara.

„Kosovska vlada dobila je od SAD-a 1.1 milion dolara kako bi obezbedila operativnu podršku i povećala sposobnost Kosova da zaustavi dalje prenošenje i ublaži uticaj COVID-19“, poručio je na Tviteru sinoć američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet.

„Izdržljivost naroda Kosova, hrabrost i posvećenost zdravstvenih radnika i drugih su izuzetni. Zajedno možemo da pobedimo COVID-19, Amerika je uz Kosovo“, dodao je Kosnet.

 

Deo od ukupnog iznosa pomoći SAD namenjen je Srbiji, potvrdio je nedavno američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri.

Pročitajte još:

 SAD izdvajaju 274 miliona dolara za preko 60 zemalja koje su najugroženije virusom korona

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.