SAD izdvajaju 274 miliona dolara za preko 60 zemalja koje su najugroženije virusom korona

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

SAD će izdvojiti 274 miliona dolara za ukupno 64 zemlje koje su najviše pogođene virusom COVID-19. Američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri potvrdio je da će Srbija dobiti deo finansijske pomoći. Oglasila se i ambasada SAD u Prištini poručivši da najavu američke vlade vidi kao „dobru vest za Kosovo“.

Godfri: Srbija dobija deo američke finansijske pomoći za borbu protiv pandemije

Deo novčane pomoći SAD, pripašće Srbiji, a vlada Srbije je već dostavila spisak onoga što je napotrebnije, potvrdio je večeras ambasador SAD u Beogradu, Entoni Godfri.

Drago mi je što mogu da vas obavestim da će u Srbiju stići deo toga novca“, rekao je u video poruci postavljenoj na Fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima SAD će obezbediti tu pomoć Srbiji u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Unicefom, a takođe će se truditi da prilagodi ostale programe u Srbiji kako bi se akcenat stavio na ono što je sada najpotrebnije.

Navodi da se pozivu za pomoć Srbiji odazvala i EU i da će posle prve isporuke u Beograd stići još četiri isporuke pomoći EU.

Državni sekretar Majk Pompeo poručio je da se američka vlada brzo mobilizovala kako bi odgovorila na pandemiju koronavirusa u zemlji i inostranstvu.

„Srećan sam što danas mogu da objavim da su Sjedinjene države obezbedile gotovo 274 miliona dolara za zdravstvo i humanitarne fondove. Zajedno sa privatnim sektorom SAD, američki narod nastavlja da odgovara na ovu pandemiju“, navodi se u saopštenju američke vlade.

Od ukupnog iznosa, 64 miliona dolara izdvojeno je za Visoki komesarijat UN za izbeglice, kako bi se pomoglo u odgovoru na pandemiju, dodaje se u saopštenju.

Američka vlada nije saopštila da je Kosovo na listi za dodelu sredstava, međutim, ambasada SAD u Prištini objavila je saopštenje američke vlade na svojoj Fejsbuk stranici uz poruku „dobre vesti za Kosovo i borbu protiv COVID-19“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.