EU odobrila dva leka protiv kovida

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je danas dva nova leka protiv koronavirusa za ljude kojima preti teški oblik bolesti.

U današnjem saopštenju evropska agencija je navela da se pokazalo da dva leka zasnovana na monoklonskim antitelima znatno smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata koji su podložni dobijanju težeg oblika kovida-19.

Odobrila je upotrebu kombinaciju lekova casirivimab i imdevimabi, i leka regdanvimab.

Agencija je navela da je bezbednosni profil lekova povoljan i da je uprkos malom broju nuspojava dobrobit lekova veća od rizika.

Kombinaciju lekova casirivimab i imdevimab proizvodi švajcarska farmaceutska kompanija Roš, a lek je dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) u novembru prošle godine.

EMA je navela da oba leka i regdanvimab i kombinacija casirivimaba i imdevimaba treba da se ponudi osobama starijim od 12 godina kojima još nije potrebna podrška kiseonikom, ali koje su pod rizikom da im se pogorša kovid-19. Agencija je navela da kombinacija lekova takođe može da se koristi preventivno. Oba leka se daju intravenozno.

Regdanvimab proizvodi kompanija Seltrion heltker (Celltrion Healthcare) u Mađarskoj, a prethodno je dobio odobrenje u Južnoj Koreji.

Tretmani antitelima su među malobrojnim terapijama koje mogu da ograniče najgore efekte kovida-19, i oni su jedina raspoloživa opcija za osobe sa blagim do umerenim slučajevima bolesti koje još nisu u bolnici.

Lekovi su laboratorijski proizvedene verzije antitela koja blokiraju virus i pomažu da se odbrani od infekcije. Tretmani pomažu pacijentu tako što obezbede koncentrisane doze jednog ili dva antitela.

Ažurirane info pratite u dnevnom blogu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.