EU očekuje od nove vlade da se angažuje u dijalogu s ciljem postizanja konačnog sporazuma

Barhelji Borelj
Preuzeto sa pobjeda.me

Evropska unija očekuje od nove kosovske vlade da se nakon formiranja konstruktivno angažuje kako bi se nastavili razgovori u Briselu i iskoristi priliku za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, oglasili su se u zajedničkoj izjavi visoki predstavnik EU, Džozef Borel i komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji, nakon jučerašnjih izbora.

„Radujemo se formiranju nove skupšine i vlade kao i izboru novog predsednika“, poručili su evropski zvaničnici.

Navode da će EU nastaviti da sarađuje sa prištinskim vlastima, s ciljem pružanja podrške Kosovu u postizanju „opipljivog napretka na evropskom putu“.

„To će tražiti da Kosovo napreduje u reformama predvođenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj agendi za reforme, kao i regionalnoj saradnji“, naveli su.

Evropski put Kosova, kako navode, takođe prolazi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom.

„EU očekuje da će se nove vlasti u Prišitni angažovati konstruktivno s ciljem nastavka održavanja sastanka u sklopu dijaloga kojim predsedava EU i iskoriste priliku pred njima da postignu sveobuhvatan sporazum“, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika EU.

Poručili su da će članovi Izborne ekspertske misije Evropske unije ostatii na Kosovu kako bi propratili i postizborne procedure i kako bi izdali preporuke.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, poručio je u objavi na Tviteru da su jučerašnji izbori na Kosovu pokazali zrelost institucija, svih relevantnih aktera i političkih partija.

„Čuo se glas građana i radujemo se saradnji sa dolazećom vladom na nastavku dijaloga“, naveo je Lajčak.

Na jučerašnjim izborima, prema preliminarnim podacima CIK-a, ubedljivu pobedu ostvarilo je Samoopredeljenje sa oko 48 odsto glasova birača, te se očekuje da će ova stranka i formirati novu kosovsku vladu.

I dok EU traži od nove vlade da se angažuje povodom dijaloga sa Beogradom, Aljbin Kurti, predvodnik Samoopredeljenja nakon što su objavljeni preliminarni podaci poručio je da razgovori u Briselu neće biti prioritet njegove vlade.

Kako kaže, dijalog sa Beogradom biće na šestom ili sedmom mestu, a prioritet je „pravda i zapošljavanje“.

Pročitajte još:

Sve informacije o tome kako je protekao izborni dan pratite u: Kosovski vanredni Izbori UŽIVO

O reakcijama u: Samoopredeljenje i Srpska lista proglasili pobede, LDK prihvata porazPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.