Samoopredeljenje i Srpska lista proglasili pobede, LDK prihvata poraz

Rezltati izbora
FOTO: CIK

Vest je ažurirana

Kosovski parlamentarni izbori održani su juče. Preliminarni podaci ukazuju na to da je ubedljivu pobedu ostvario Pokret Samoopredeljenje sa nešto ispod 50 odsto podrške birača. Samoopredeljenje se zahvaljuje građanima, a LDK koja je prema trenutnim podacima osvojila nešto iznad 13%, kaže da nije očekivala ovakve rezultate i najavlju promene u strukturi stranke. Sa druge strane, Srpska lista je takođe proglasila svoju pobedu, navodeći da će im i posle ovih izbora pripasti svih 10 mesta u parlamentu. 

Prema poslednjim podacima CIK-a Samoopredeljenje je osvojilo 48.21%. Kada su druge stranke u pitanju – PDK – 17,33%, LDK – 13,17%, AAK – 7,43%, Srpska lista – 5,22%, NISMA – 2,59%. UZ-AH 0,73%.

Čelnici Samoopredeljenja zahvalili su se biračima na ukazanom poverenju.

„Želim da izrazim duboku zahvalnost građanima Kosova. Njihov odziv na ovim izborima bio je zadovoljavajući za našu demokratiju. Smatramo da je u smislu izlaska i učešća na ovim izborima reč referendum bila prikladna. Nekoliko puta smo rekli da očekujemo veliku pobedu i imaćemo veoma dobru saradnju u Skupštini Kosova“, poručila je sinoć članica rukovodstva Pokreta Samoopredeljenje, Aljbuljena Hadžiu.

Nešto pre ponoći građanima su se obratili i lider pobedničkog Samoopredeljenja, kao i druga na listi ove stranke, i v. d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani.

Kurti: Dijalog nije prioritet, nećemo se nikom svetiti, tražićemo pravdu

Kurti je u svom obraćanju još jednom ponovio da su ovi izbori bili referendum – „za pravdu i protiv zauzimanja države“.

Pobedu Samoopredeljenja vidi kao priliku za promene.

„Put koji je pred nama je dug, imaćemo prepreke i napravićemo neke greške, ali imamo plemenit cilj. Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost koja nam pripada kako bismo učinili svoju zemlju mogućom za život“, rekao je.

„Imaćemo novu vlast bez onih koji bi trebalo da se reformišu u opoziciji“, dodao je ujedno Kurti, govoreći o mogućnosti saradnje sa tri preostale stranke koje su prešle cenzus.

Sinoćnu pobedu vidi i kao „dan kada je narod govorio jednim glasom i uzeo svoju sudbinu u svoje ruke“.

Kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, Kurti je ponovio da on neće biti prioritet njegove vlade.

„Dijalog sa Srbijom je na šestom ili sedmom mestu. Naš prioritet su pravda i zapošljavanje“, precizirao je.

Osmani: Vaša vera će nam biti vodič na ovom putovanju

Kandidat za predsednicu Kosova, Vjosa Osmani, takođe smatra da su jučerašnji izbori doveli do dugoočekivane promene.

„Danas se beli dan koji smo najavili pretvorio u belu noć. Kosovo je glasalo za svetlu budućnost, vaš glas je odzvanjao kao nikada pre. Vaš glas je doneo očekivanu promenu. Od srca milion puta hvala. Svesni smo velikog tereta, vaša vera će nam biti vodič na ovom putovanju. Zajedno nastavljamo rad na razvoju demokratije“, poručila je Osmani sinoć nakon što su saopšteni preliminarni rezultati.

Kako kaže, ovo je mandat koji ne vraća Kosovo unazad, već garantuje dobrobit, borbu protiv korupcije i pravdu.

„Ova vlada će biti vaša, vaš glas će biti naš glas“, dodala je Osmani.

Pacoli: Što pre konstituisati skupštinu i izabrati novu vladu

Predsedavajući AKR, Bedžet Pacoli, poručuje da je nakon što je potvrđena pobeda Samoopredeljenja važno što pre konstituisati novu skupštinu i formirati vladu.

On je čestitao Samoopredeljenju i i poručio da prihvata rezultate.

„U demokratiji je važno prihvatiti rezultat i čestitati protivniku“, poručio je Pacoli.

Limaj: Čestitao Samoopredeljenju

Predsednik Nisma-e koja je na jučerašnjim izborima osvojila 2.58 odsto podrške birača održao je danas konferenciju za štampu na kojoj je komentarisao rezultate izbora.

Čestitao je Samoopredeljenju na ubeljivoj pobedi, rekao da prihvata rezultate izbora, ali i dodao da će pratiti rad ove stranke kada bude bila preuzela vlast.

Ova stranka nije prošla cenzus te neće moći da uđe u parlament.

„Inicijativa neće biti deo parlamenta, ali to neće zaustaviti snažan glas Inicijative u našoj stvari“, poručio je Ljimaj.

Haradinaj: Osvojili smo oko 10 odsto

Kandidat za predsednika ispred AAK i konstatovao je sinoć da je pobedu na izborima odnelo Samoopredeljenje, a da je njegova stranka osvojila oko 10 odsto.

Prema poslednjim preliminarnim podacima CIK-a, ova stranka osvojila je nešto iznad 7 odsto glasova.

Hoti: Preuzimam punu odgovornost, nismo ovakve rezutate očekivali

Kosovski premijer u odlazećoj vladi i kandidat za novog premijera ispred LDK, Avdulah Hoti, poručio je sinoć da se rezultati izlaznosti i podrške ovoj stranci razlikuju od njihovih očekivanja.

Kako kaže, preuzeće punu odgovornosti i razgovaraće sa partijskim organima.

„Uvek sam zahvalan na prilici koju mi je pružio LDK i želim da kažem da ćemo biti branioci interesa države kao konstruktivna opozicije“, rekao je on.

Mustafa: Napravićemo neophodne promene

Lider ove stranke, Isa Mustafa, poručio je takođe sinoć da LDK prihvata trenutne rezultate i da će ova stranka obaviti detaljnu analizu nakon čega će biti izvršene promene u strukturi stranke.

Mustafa je pohvalio rad Avdulaha Hotija kako tokom predizborne kampanje tako i na funkciji premijera.

„Napravićemo neophodne promene i LDK će vredno raditi na povratku i ostvarenju Rugovine vizije za zemlju“, dodao je Mustafa.

Hodžaj: Nećemo biti u vladi sa Samoopredeljenjem

Kandidat za premijera iz PDK, Enver Hodžaj, koja je druga pozicionirana na jučerašnjim izborima rekao je da su građani Kosova „progovorili“ i da se njihova volja mora poštovati.

Čestitao je Pokretu Samoopredeljenje na rezultatu, istovremeno najavljujući da neće biti s njima u vladi.

„Želim da čestitam Samoopredeljenju za postignuti rezultat i želim da ih pozovem da rade na jačanju države Kosovo. PDK neće biti deo vlade sa Pokretom Samoopredeljenje, jer smo daleko od naših političkih usmerenja“, rekao je on.

Rekao je da je Kosovu potrebna stabilnost, a PDK se obavezuje da će biti faktor stabilnosti sa ključne pozicije u opoziciji.

Srpska lista takođe proglasila pobedu, čestitke stižu iz Beograda

Osim Samoopredeljenja, pobedu je proglasila i Srpska lista.

Kako je saopštio predsednik ove stranke, Goran Rakić, dva sata nakon zatvaranja biračkih mesta, Srpska lista je i na ovim izborima osvojila svih 10 poslaničkim mesta u parlamentu namenjenih srpskoj zajednici na Kosovu.

Među prvima je čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da se nadao pobedi Srpske liste, te da je u pitanju važna i dobra vest.

Čestitku srpskom narodu na na tome što je „gotovo jednodušno podržao Srpsku listu“ i odavazo se „pozivu svoje države i predsednika Aleksandra Vučića“, uputio je sinoć i predsednik Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Ambasador Srbije u Vašingtonu, Marko Đurić, koji je prethodnih godina u svojstvu direktora Kancelarije za KiM, često u Kosovskoj Mitrovici i slavio sa čelnicima Srpske liste nakon izbora, ovog puta je na Tviteru izrazo zadovoljstvo i radost zbog rezultata Srpske liste.

“Beskrajno se radujem uspehu sestara i braće iz Srpske liste večeras. Snaga ste i ponos celog srpskog roda. Nastavljamo borbu”, poručio  je Đurić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitke je uputio preko Instagrama.

„Svaka čast na velikoj pobedi dragoj braći i sestrama iz Srpske liste. Srećan nam Dan državnosti“, napisao je Selaković.

Sve informacije o tome kako je protekao izborni dan pratite u: Kosovski vanredni Izbori UŽIVO

Miftaraj: Građani poslali jasnu poruku – ne slažu se sa politikom koja je vođena 20 godina

Janjić: „Ako se već menja albanska politička scena, treba dozvoliti i autohtonu promenu srpske“

Marinković: „Moguća jedna od najstabilnijih vlada u Prištini, ali i novi zastoji u dijalogu“

Đorđević: Vučić pozivajući Srbe da glasaju na izborima, ugrozio celovitost i nezavisnost SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.