EU: O imovini transparentno i sa svim zajednicama

"Pitanja koja se odnose na imovinu osetljiva su i njih bi trebalo rešavati i regulisati kroz transparentne i sveobuhvatne procese koji uključuju sve zajednice na koje se to pitanje odnosi. Sve zainteresovane zajednice moraju biti spremne da se angažuju u takvom otvorenom i inkluzivnom procesu" – izjavila je za Tanjug portparolka Kancelarije za spoljne poslove i bezbednost, susedstva i politike proširenja Evropske unije, Maja Kocijančič. Ovo je ujedno prva reakcija EU na odluku kosovske vlade od 1. marta, da svu nepokretnu imovinu registrovanu na ime SFRJ, odnosno Republike Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo, registruje na ime "Republike Kosovo" kao vlasnika imovine.

Pročitajte još:

Sarajevo: Vučić i Mustafa na zajedničkoj večeri pred početak samita

Đurić: Odluka Prištine ratni poklič, mrtvo slovo na papiru

Priština pre 15 dana donela odluku o prisvajanju imovine Srbije na KiM-u, Đurić se danas sastaje sa Srpskom

Za ovu odluku kosovske vlade srpski predstavnici u kosovskim institucijama, kao i zvaničnici u Beogradu, saznali su juče, kada su se i prvi put oglasili – 15 dana od donošenja odluke. Predstavnici Srba su za odluku saznali nezvaničnim putem, naveo je u jučerašnjoj izjavi za KoSSev, zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, tvrdeći i da nije prvi put da kosovska vlada ne da ono što ne žele da predstavnici Srba ne vide.  

U Beogradu je održan i sastanak političkih predstavnika Srba sa Kosova sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem, gde je ocenjeno da odluka Vlade u Prištini predstavlja ratni poklič prištinskog separatističkog rukovodstva i da je faktički i pravno nesprovodiva i osuđena da ostane "mrtvo slovo na papiru".

Vlada Srbije se još uvek nije zvanično oglasila, već se čeka premijer, Aleksandar Vučić, koji se, nakon radne posete Nemačkoj, vratio u region – u Sarajevo, na samit lidera Balkana. 

A Premijer Srbije je iz Sarajeva poručio da će, ukoliko se sastane sa Isom Mustafom, preneti kosovskom premijeru šta misli o formiranju Vojske Kosova i tome da "jednim parčetom papira prebace sve ono što su generacije stvarale na Kosovu".

"Oni su uvek izbegavali da se govori o imovini. To kao potezom pera – mi smo sada nešto oteli – pa niste vi ništa oteli. Ni u šta od toga što ste planirali ne možete da uđete. Ništa od toga ne možete da otmete, a to što ste vi to sebi napisali… Znate, kad nacrtam konja, napišem da je konj, ali na konja ne liči. Više liči na kuću i na jaje, nego na konja, ali nema veze napisao sam. Isto tako, napisao i on (Isa Mustafa prim. red.) nešto, pa sad šta ima veze. Šta da radite s tim…," rekao je Vučić i u kasnijoj, naknadnoj izjavi za medije u Sarajevu.

Odluka Vlade Kosova, od 1. marta, izazvala je novi skok tenzija na relaciji Beograd-Priština, dok se pitanje imovine u javnosti otvara usred već postojećih tenzija zbog odluke o formiranju Vojske Kosova.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.