Tači: Srbija nema imovinu na Kosovu, Vojska donosi mir, o ZSO sa Srpskom ne sa BG

Razumem da je Premijer Srbije u jeku predsedničke kampanje, ali imovina Kosova je na Kosovu i kosovska vojska će biti realnost. Ubeđen sam da će transformacija KBS-a doneti mir i veću relaksaciju međuetničkih odnosa. Vlada Kosova je spremna da počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, do čijeg formiranja nije došlo zbog bojkota Srpske liste. O ZSO se neće razgovarati sa Beogradom, već sa predstavnicima Srba sa Kosova. Dijalog sa Beogradom nema alternativu. Srbija će se pre, ili kasnije suočiti sa tužbom zbog zločina na Kosovu – ključne su poruke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, sa današnje otvorene debate u Medija centru u Čaglavici, sa srpskim predstavnicima civilnog sektora i medija. Za to vreme srpski premijer, Aleksandar Vučić, u Sarajevu na samitu premijera Zapadnog Balkana, govorio je o pet spornih događaja između Beograda i Prištine.

U prepunoj sali ovog centra, Tači je odgovarao na pitanja sprskih novinara i predstavnika nevladinog sektora u vezi sa aktuelnim pitanjima zbog kojih je došlo do najnovijeg skoka tenzija između Beograda i Prištine. U posebnom fokusu za Tačija je bilo pitanje formiranja Vojske Kosova. Predstavnike medija i civilnog društva koji su prisustvovali današnjem događaju interesovala je i najnovija tema – odluka kosovske skupštine od 1. marta da svu nepokretnu imovinu registrovanu na ime SFRJ, odnosno Republike Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo, registruje na ime "Republike Kosovo" kao vlasnika imovine, a koja se u fokusu srpske javnosti našla od juče.

Imovina na Kosovu je javno dobro države Kosovo, odluka kosovske vlade legitimna

Tači dan pred obeležavanje 17. Marta: Lično me je sramota i tada i danas

Dan pred trinaestogodišnjicu 17. Marta, Tači je, takođe u Čaglavici, izjavio i da je njega "lično" sramota zbog događaja koji su se desili marta 2004. godine. Dodao je i da "stvarno ne želim da se ikada više ponovi".

"Tada, 2004. godine, desilo se ono što je najmanje trebalo da se desi Kosovu. Desilo se nešto što je dovelo do toga da se Kosovo osramoti. Desilo se ugrožavanje crkava, paljenje nekoliko njih, spaljeno je nekoliko kuća. Mene je, lično, ako me pitate, i tada i danas sramota zbog tih akcija," kazao je Tači, javlja RTV Kim.

Dodao je i da su martovsko nasilje sproveli "pojedinci", te i da će oni biti kažnjeni.

"Ko god je to počinio biće kažnjen. Nije u tradiciji Albanaca da ugroze kulturno-istorijske spomenike, da ugroze imovinu, da popale kuće, da ugroze decu, žene i starije osobe. Uvek će takva dela biti kažnjiva. Stvarno ne želim da se ikada više ovo ponovi," naveo je, takođe. 


Tači: Srbi nisu protiv formiranja vojske, protiv je samo Srbija

A svoj utisak sa današnjeg događaja u Čaglavici, Hašim Tači, podelio je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, uz ocenu da je imao "otvoren razgovor":

"Kosovski Srbi nisu protiv transformacije KBS-a u modernu i multietničku vojsku. Protiv je samo Srbija, koja svojim destruktivnim pristupom najviše šteti srpskoj zajednici na Kosovu.

Naši građani srpske nacionalnosti, koji doprinose javnom redu i miru u Policiji Kosova i sadašnjoj misija KBS-a, doprineće i Vojsci Kosova.

Kosovo je naš dom i zajedno treba da ga gradimo!"

"Srbija nema jurisdikciju i nema svoju imovinu na Kosovu. Javno dobro je javno dobro države Kosovo. Kosovo je bilo konstitutivni deo Jugoslavije. Srbija nije naslednik Jugoslavije, već jedna od država Jugoslavije. Prema tome, odluka Vlade Kosova je legitimna i ispravna. Privatni posed je svet i nedodirljiv. Ja razumem da je Premijer Srbije u jeku predsedničke kampanje. On može da dobije te izbore u Srbiji, ali imovina Kosova je na Kosovu i kosovska vojska će biti realnost – to su veoma zanimljive teme za javnost u Srbiji," rekao je Tači, osvrćući se na odluku Vlade Kosova od 1. marta.

Vlada Kosova zainteresovana da započne proces formiranja ZSO-a, ZSO nije formirana zbog bojkota Srpske

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, ističe da ona mora da bude formirana u skladu sa sporazumom između Beograda i Prištine, ali i odlukom Ustavnog suda Kosova. O, kako Tači kaže, Asocijaciji neće se razgovarati sa Beogradom, već sa političkim predstavnicima Srba na KiM-u.

"Asocijacija mora da se formira prema dokumentu koji je potpisan od strane nas i prema odluci Ustavnog suda, takođe, poštujući ljudska prava. Vlada Kosova je zainteresovana da ovaj proces započne što je pre moguće. Sada smo u iščekivanju povratka Srpske liste u parlament i Vladu – da oni učestvuju u ovom procesu sa svojim idejama, savetima. O tome se neće razgovarati sa Srbijom, nego sa predstavnicima Srba na Kosovu, uz prisustvo predstavnika Evropske unije. To će biti jedan sveobuhvatan proces, transparentan, ustavan i pravan," naveo je kosovski predsednik.

Odgovornost za neformiranje ZSO-a nose predstavnici Srpske liste u kosovskim institucijama koji ne učestvuju u njihovom radu od oktobra prošle godine, tvrdi Tači:

"Danas se postavlja pitanje zašto se ne formira Asocijacija. Odgovor je jasan, zbog bojkota Srpske liste i ja čvrsto podržavam povratak svih grupa u parlament."

Dijalog nema alternativu; Haradinaj u Francuskoj nepravedno

Tači se, takođe, na pitanja novinara, osvrnuo na pitanje dijaloga i nedavno usvojene Rezolucije Skupštine Kosova o Ramušu Haradinaju, kojom se predlaže prekidanje dijaloga sa Beogradom do Haradinajevog definitivnog oslobađanja.

Tači navodi da se Haradinaj u Francuskoj "drži potpuno nepravedno", ali dijalog nema alternativu, naglašava:

"Dijalog sa Srbijom nema alternativu i rezolucijom je zatraženo da imamo trenutno obustavljanje, ili razmatranje do oslobađanja Haradinaja. Naglašavam da dijalog nema alternativu."

"Srbija ne bi trebalo da se ponaša neprijateljski prema Kosovu. Potpuno je razumljiv bes građana na Kosovu, ali nema druge alternative sem dijaloga. Verujem da će dijalog Kosova i Srbije doneti dobrosusedstvo i dobre odnose sa Srbijom," dodao je.

Tači: Srpski poslanik mi rekao da im je bilo teže sada nego kad je proglašena nezavisnost Kosova; Vojska Kosova donosi mir

"Što se tiče naše posvećenosti za stvaranje vojske – konsenzus je još veći nego onog dana kada smo proglasili nezavisnost. Citiraću jednog od poslanika srpske nacionalnosti koji je rekao – za nas je lakše bilo kada je proglašena nezavisnost Kosova, nego sada. Sada smo pod većim pritiskom, nego kad je Kosovo proglasilo nezavisnost. Ostaće na međunarodnoj zajednici da izvrši pritisak na Beograd, zbog pritiska koji dolazi iz Beograda," rekao je dalje Hašim Tači, ne želeći da otkriva ime srpskog poslanika kojeg je citirao.

"Srbija će kad-tad biti suočena za zlodela na Kosovu. Država Srbija će biti suočena sa tužbom zbog zločina koje je činila '98 i '99," rekao je takođe kosovski predsednik.

"Ne želim da pominjem imena, ali direktno je povezan sa najvišim organima u Srbiji," rekao je.

"Ubeđen sam da će transformacija KBS-a u oružane snage doneti mir i veću relaksaciju međuetničkih odnosa, biće garancija konsolidacije i razvoja države Kosovo. KBS, kao i čitavo Kosovo, ne pripada više ili manje jednoj etničkoj grupi," naveo je, takođe. 

"Realno, KBS je Vojska Kosova koja ima svoju misiju i zadatak. Ali moramo da napravimo kvalitativan korak i de jure," dodao je Tači dalje, navodeći i da "Srbija nije zainteresovana da bude članica NATO-a", ali i da to "pravo ne može da se uzme Kosovu, ili Crnoj Gori."

Tačijeva otvorena debata sa srpskim predstavnicima medija i civilnog drušva održana je u jeku najnovijeg skoka tenzija na relaciji Beograd-Priština, o čemu je u Sarajevu danas govorio i srpski premijer, Aleksandar Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.