Ministri EU formalno potvrdili izmene poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom

Foto: Evropska unija

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Izmene se odnose na obaveze te države koje proizilaze iz sporazuma koji su sa Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Nakon što ga je Savet ministara EU odobrio, poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom sada je i zvanično izmenjeno i dopunjeno.

Brisel će pisanim putem obavestiti Srbiju o izmenama.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima između Brisela i Beograda odnosi se na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U usaglašenom tekstu u poglavlju 35 navodi se da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom te države u pripremama za pristupanje.

To će se, kako se navodi, „posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira“.

U tekstu u koji je RSE imao uvod takođe se ističe da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023.

„Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU“, navodi se u usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda.

Portparol EU Peter Stano je povodom formalnog usvajanja naveo da su i Srbija i Kosovo prihvatile da će njihove obaveze koje proizilaze iz Sporazuma od puta do normalizacije postati sastavni deo njihovih puteva evropskih integracija.

Aneks o implementaciji zaključen marta 2023. u Ohridu, prema njemu, takođe odražava tu posvećenost dve strane.

“Pozdravljamo današnje usvajanje od strane Saveta ažuriranih privremenih merila, uključujući i Sporazum u Poglavlju 35 pristupnih pregovora Srbije. Očekujemo da obe strane implementiraju Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve”, izjavio je Stano.

Budući da Kosovo, za razliku od Srbije, nema status kandidata za punopravno članstvo, obaveze iz dijaloga biće im obuhvaćene u Specijalnoj grupi za normalizaciju.

Stano je potvrdio da će i dnevni red sledećeg sastanka te Specijalne grupe takođe biti ažuriran u skladu sa tim.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.