Kosovska vlada: Bez obzira na rezultat referenduma obaveza je ispunjena, mere da nam se ukinu

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada, odmah za najvišim kosovskim zvaničnicima, sada je i zasebno ocenila da je glasanjem za smenu četiri gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić – ispunila još jednu obavezu u procesu deeskalacije situacije na severu Kosova i da EU treba da im ukine mere.

U četiri opštine na Severu Kosova juče je održan referendum za smenu četvorice albanskih gradonačelnika. Ipak, usled izuzetno niske izlasnosti proces je propao, te su oni zadržali svoje pozicije. Iako su pokrenuli proces peticije koji je do izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi su ga ipak bojkotovali. Tako su albanski gradonačelnici zadržali svoje pozicije na još najmanje godinu dana.

Još od sinoć se oglašavaju prištinski zvaničnici. Najpre uz žaljenje što se srpska zajednica nije izjasnila na referendumu o svojoj volji usled jakih pritisaka iz Beograda, ali su i podravili su to što su Albanci ostali na pozicijama.

Kako su jučerašnjih procesom, tvrde, ispunili jedan od prošlogodišnjih zahteva Evropske unije za deeskalaciju tada aktuelne krize ulaskom novih gradonačelnika u opštine, sada traže da im se tada uvedene sankcije odnosno mere ukinu.

Isto je jutros zatražila i kosovska vlada.

„Završetkom ovog procesa, bez obzira na rezultat, Republika Kosovo je ispunila svoju obavezu prema građanima i preuzetu odgovornost iz sporazuma sa EU za deeskalaciju situacije na severu zemlje. Prema tome, posle jučerašnjeg glasanja, vreme je da nepravedne mere prema Kosovu konačno budu uklonjene“, poručili su u saopštenju.

Podsetili su kako je do jučerašnjeg izjašnjavanja i došlo:

„Podsećamo da je ovaj proces podstaknut stalnim zahtevima za novim izborima u ovim opštinama, izazvan nedostatkom punog legitimiteta aktuelnih predsednika opština nakon slabog odziva građana na izborima 23. aprila 2023. godine. Počeo je sa neophodnim prikupljanjem potpisa 20% građana sa pravom glasa. Međutim, Srpska lista, koja je ostavkom svojih gradonačelnika prvobitno bila povod za izbore 23. aprila, a potom i inicijator jučerašnjeg glasanja, ponovo je bojkotovala demokratske procese, uprkos pozivima međunarodne zajednice i građanskog interesa“.

I oni žale zbog niske izlaznosti na jučerašnjem glasanju i zahvaljuju onima koji su ipak iskoristili svoje demokratsko i zakonsko pravo.

„Svesni smo prilika u četiri opštine na severu Kosova, a posebno velikog pritiska vlasti Beograda na građane, kosovske Srbe u ovim opštinama. Rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smenom aktuelnih predsednika“, navode.

Dodali su da izražavaju podršku i spremnost da sarađuju sa gradonačelnicima opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u ispunjavanju njihovih obaveza i služenju građanima u ovim opštinama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.