EU: Izdvojeno 3,5 miliona evra za izgradnju Kulturnog centra u S. Mitrovici

FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Upravni odbor Fonda za razvoj Severa Kosova dodelio je danas 3,5 miliona evra za izgradnju Kulturnog centra u Severnoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

„Usvajanjem ovog projekta, Odbor Razvojnog fonda je dao cenjeni doprinos daljem razvoju kulturnog života i inicijativa u ovom regionu Kosova“, dodaje se u saopštenju.

Opština Severna Mitrovica na sednici održanoj 27. oktobra usvojila je većinom glasova odluku o realizaciji projekta o izgradnji Kulturnog centra.

Kako je tada potvrdila šefica lokalne administracije, Adriana Hodžić, četiri gradonačelnika sa Severa potpisala su zajednički dokument koji su uputili Evropskoj uniji i Bordu za razvojni fond, „kojim se utvrđuje saglasnost da bi trebalo da se izgradi Kulturni centar regionalnog karaktera“.

Razvojni fond osnovan je kao rezultat Briselskog sporazuma o carinama iz 2013., a finansira se iz prihoda sakupljenih na prelazima Jarinje i Brnjak.

Fond je od 2013. sakupio preko 16,2 miliona evra, od čega je 14,5 miliona raspodeljeno za socio-ekonomski razvoj četiri opština na severu Kosova, podsetili su danas iz EU.

Nedavno je za srpkog člana odbora Fonda za razvoj imenovana Vanja Kovačević čime je Fond ponovo funkcionalizovan nakon zastoja u radu zbog uvođenja taksi i ostavki gradonačelnika na Severu Kosova 2018. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.