EU dodelila novih 62 miliona evra za Kosovo, premašena cifra od 1,3 milijarde evra pomoći iz EU

FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Ambasador Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, uručio je danas u Prištini 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) zameniku kosovskog premijera, Besniku Bisljimiju, saopšteno je iz EU.

Novi sporazum je vredan 62 miliona evra i deo je IPA III koji pokriva period 2021-2027.

Njime se, navode iz EU, ukupna njihova direktna finansijska pomoć povećala na više od 1,3 milijarde evra:

„Njime se takođe ponovo potvrđuje da je EU i njene države članice – najveći pružaoc finansijske pomoći Kosovu“.

Podsećaju iz Evropske unije i da je ovo drugi sporazum o finansijskoj pomoći između EU-a i Kosova ove godine.

„Samo prošlog meseca, EU je Kosovu obezbedila 75 miliona evra u okviru svog Paketa energetske podrške za Zapadni Balkan kako bi pomogla njegovim građanima i preduzećima da se izbore sa povećanim cenama energije, stimuliše uštedu energije i poboljša energetsku efikasnost“.

Ambasador EU na Kosovu danas je, tokom uručivanja sporazuma danas, poručio da je ovakva finansijska podrška važno sredstvo za razvoj ekonomije, novih radnih mesta na Kosovu, ali i da se kosovski zakoni i standardi usklade sa evropskim.

“IPA finansiranje je jasan i opipljiv dokaz da EU želi da Kosovo ispuni sve standarde neophodne za pridruživanje Uniji. Korišćenje IPA finansiranja je planirano sa Vladom Kosova i usmereno je na prioritetne oblasti u rasponu od vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i obrazovanja, do razvoja infrastrukture, zaštite životne sredine, prelaska na zelenu energije, te putne, železničke i IT povezanosti“, kazao je Tomaš Sunjog.

Sporazum o finansiranju koji je danas potpisao zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi pomoći će Kosovu da unapredi socio-ekonomsku integraciju nevećinskih zajednica i povratnika, zatim da razvije infrastrukturu za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, da poboljša energetsku efikasnost u javnom sektoru, ali i da uskladi kosovske zakone sa pravnom tekovinom EU i podrži pravne stručnjake.

„Pored sredstava koje obezbeđuje EU, projekti će biti sufinansirani iz našeg budžeta u iznosu od 4,7 miliona evra, kao i sredstvima drugih bilateralnih partnera u iznosu od 24,88 miliona evra. Dakle, realizacija sredstava će dostići iznos od ukupno 91,83 miliona“, kazao je danas Bisljimi.

Dodaje da mu je zadovoljstvo što su u kratkom roku zaključena tri sporazuma za IPA programe.

„To znači da je skoro polovina sredstava namenjenih iz IPA III već dodeljena za Kosovo. To je takođe pokazatelj uverenja naših međunarodnih partnera i saveznika da Kosovo ima kapacitet da uspešno realizuje ove projekte“, dodao je on.

EU danas podseća da je počela da pruža IPA sredstva Kosovu još 2007. godine. Programi IPA I i IPA II su pokrivali period 2007-2020, uključujući 14 godišnjih Finansijskih sporazuma u vrednosti od 1,2 milijarde evra. IPA III finansiranje za period 2021-2027 i povezani godišnji sporazumi o finansiranju su počeli da se sprovode prošle godine, pri čemu je Sporazum za 2021. godinu vredan 64 miliona evra, a za 2022. godinu, dostavljen danas, vredan 62 miliona evra.

„EU će nastaviti da podržava Kosovo na njegovom putu ka EU integraciji. EU ostaje najveći pružalac finansijske pomoći Kosovu i njegov najveći trgovinski partner“, navode danas iz EU.

Sporazum koji je danas potpisan, biće prosleđen kosovskoj Skupštini na izglasavanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.