Eskobar: Za 150 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, ona gotovo sve vreme bila naš partner

FOTO: N1
FOTO: N1

Države na Balkanu žele da urade ono što je uradila Hrvatska, da budu članice NATO-a, kazao je danas u Zagrebu Gabrijel Eskobar. Na pitanje novinara Hrvoja Krešića, da li one to žele ili „neke tek treba da se za to odluče“, izaslanik američke vlade za zapadni Balkan uzvratio je pitanjem „Da li govorite o Srbiji?“

„Srbija je možda jedna od najtežih tema o kojima sam diskutovao sa drugima iz okruženja. Rekao bih da to nije tema koju je teško rešiti. Bosna i Hercegovina je mnogo teža. Ali uvek je teška diskusija kada govorim o Srbiji iz mnogo razloga“, kazao je na američko-hrvatskom forumu, a javlja N1.

Činjenica je, dodaje, da su SAD proslavile 150 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom.

„Gotovo sve to vreme Srbija je bila blizak partner Sjedinjenih Američkih Država. Bila je na našoj strani u dva svetska rata, čak i tokom hladnog rata Jugoslavija je bila od pomoći. Sada je pitanje kako ćemo privući Srbiju u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja gde su oduvek bile i gde pripadaju. Srbija je imala jako težak period tokom Miloševićeve vladavine. To je zaista pitanje lošeg upravljanja tokom Miloševićeve ere koju moramo ostaviti iza“, izjavio je Eskobar.

Kako je rekao, zaista veruje „da sledeća generacija građana Srbije veoma fokusirana da budu deo Evropske unije“.

„Mi to znamo jer kada napuste zemlju, ne idu u Rusiju ili Kinu, već u Evropu ili Ameriku. Tu žele da idu i to je ono kako oni glasaju. Rukovodstvo u Srbiji to zna. Inače ne bi otvorili nove klastere, ne bi napravili napredak u statusu kandidata za članstvo u EU, mali napredak, ponekad napredak zbog kog smo morali da ih povučemo da pređu liniju, ali prave napredak“, kazao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.