BLOG 752. dan epidemije: Ko treba da primi drugu buster dozu vakcine protiv kovida-19?

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

U SAD je pre nekoliko dana odobrena druga buster doza za ljude starije od 50 godina. Postavlja se pitanje: Ko i kada treba da primi ovu dozu?

Prema američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), drugu buster dozu bi trebalo da prime stariji od 50, najranije četiri meseca nakon što su primili prvu buster dozu. Ona se takođe preporučuje imunokompromitovanim osoboma starijima od 12 godina.

Oni koji su kao prvu dozu i prvi buster primili vakcinu Džonson i Džonson, sada mogu da prime Fajzer ili Modernu.

Istraživanja su pokazala da nivo antitela pada kako meseci prolaze, pogotovo kod starijih sa slabiim imunskim sistemom. Zbog toga je bitno znati kada je vreme za drugu buster dozu, ali isto tako je bitno da ne odete po nju prerano jer to smanjuje efikasnost.

Što se tiče drugih ljudi, koji trenutno ne pripadaju grupama koje bi trebalo da prime drugu buster dozu, moguće je da će i njih uključiti na jesen, ako broj slučajeva bude nastavio da raste, piše CNN, prenosi N1 Zagreb.

Kosovsko MZ: 20 novoobolelih, i danas nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovano 20 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, od 949 testiranih uzoraka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije pročitajte ovde.

Srbija: 8 osoba preminulo, 1,541 novi slučaj zaraze

Broj osoba preminulih od posledica kovida u Srbiji, u poslednja 24 sata je 8. Zvanično je potvrđen 1,541 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Crna Gora: Nošenje maski u školama i marketima od četvrtka samo preporuka

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, najavila je danas da će maske u školama, marketima, tržnim centrima i sportskim halama u Crnoj Gori od četvrtka biti samo preporuka.

Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” za četvrtak najavila nove mere za zaštitu od korona virusa i istakla da će maske biti obavezne u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smeštaju i javnom prevozu.

Časovi u školama će i dalje trajati 30 minuta, dok se ne sagleda ukupna situacija.

“Ipak treba da budemo oprezni. Korona nas je više puta neprijatno iznenadila. Situacija je trenutno povoljna i stabilna. Imamo značajan pad obolelih na dnevnom nivou, pad hospitalizovanih”, kazala je Borovinić Bojović.

Devet novih simptoma omikrona dodato na zvaničnu listu (Nova.rs)

Zvanična lista simptoma kovida proširena je za još devet znakova infekcije koronom.

Ažurirano uputstvo Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog kraljevstva sada navodi simptome uključujući bol u grlu, bolove u mišićima i dijareju. Ovaj potez stiže nam više od dve godine nakon početka pandemije.

Pritom, NHS upozorava da su mnogi novi simptomi veoma slični onima kod prehlade i gripa.

Najčešći prvobitni znaci kovid infekcije bili su: groznica, uporan kašalj, gubitak čula mirisa ili ukusa.

Od ranih dana pandemije bilo je poznato da je ovaj trio samo vrh ledenog brega. Svetska zdravstvena organizacija i druge zemlje, uključujući SAD, već neko vreme ističu dužu listu simptoma. Međutim, u Velikoj Britaniji se vodi debata o tome koje simptome treba prepoznati i kvalifikovati nekoga za kovid test.

Glavobolja je, recimo, poznat simptom kovida, ali nećete testirati svaku osobu koja ima glavobolju, prenosi BBC.

Sada nova lista simptoma uključuje još devet mogućih pokazatelja infekcije.

To su: kratak dah, osećaj umora ili iscrpljenosti, bolovi u telu, glavobolja, upaljeno grlo, zapušen nos ili curenje iz nosa, gubitak apetita, dijareja, osećaj mučnine ili povraćanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.