Eskobar preko video bima u skupštini Srbije: „Otvoreni Balkan neće uspeti ako tu nije svih šest država“

„Ukoliko u inicijativi Otvoreni Balkan nije svih šest zapadnobalkanskih država – ona neće uspeti“, izjavio je izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), koji je nedavno iskazao jasnu podršku inicijativi čiji su pokretači Srbija, Albanija i Severna Makedonija. 

Eskobar se preko video bima obratio prusutnima u srpskom parlamentu u Beogradu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan kazao je da su SAD spremne da pomognu regionalne inicijative, ukoliko one ne ometaju evropske integracije, javila je RSE.

„Mi smo voljni da vam na tom putu pomognemo, da ispunite međunarodne standarde, da postanemo partneri sa Evropom kako bi obezbedili da ovaj region postane jedan od najvažnijih ekonomija u Evropi“, rekao je Eskobar.

U istom danu se kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u Zagrebu sastala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijelom Eskobarom. Sastanak je održan na marginama sastanka Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje, koji se održava u Zagrebu, a Kosovo se inače oštro protivi ovoj inicijativi.

U Skupštini Srbije danas je održana konferencija „Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“. Događaj je organizovan unutar ove institucije, a započela je minutom ćutanja zbog žrtava jučerašnjih nereća u Bugarskoj i Beogradu. Saučešće je izjavljeno porodicama žrtava zapaljenog autobusa i nastradalih u eksploziji fabrike raketnog goriva u Leštanu.

Konferenciju je otvorio predsednik skupštine Ivica Dačić, a osim njega govorili su i srpska premijerka Ana Brnabić, ministarka Zorana Mihajlović, odlazeći američki ambasador Entoni Godfri, dok se osim Eskobara, video linkom u događaj uključio i albanski premijer Edi Rama.

Šta su govorili učesnici konferencije, gledajte u snimku video prenosa.

Inače, iako Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu deo ove inicijative, njihovi ambasadori pratili su ovaj skup.

O Otvorenom Balkanu, čitajte na našoj tematskoj stranici.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.