ERP: Odgovorno ponašanje u okolnostima pandemije važan izraz posta i služenja Bogu

Manastir Gračanica

Pravoslavni vernici danas započinju 40-dnevni Božićni post. S obzirom na to da je u toku pandemija koronavirusa, uz zaštitne mere koje poštuje i crkva, oglasila se i Raško-prizrenska eparhija.

Podsetili su da je post pre svega posvećenost onima koji su u nevolji.

„Sa velikim bolom i zabrinutošću vidimo da je, kako kod nas, tako i svuda u svetu, zdravstvena situacija svakim danom sve teža i duboko sastradavamo sa svim obolelim, koji ovaj blagosloveni period posta dočekuju u bolnicama ili izolovani u svojim domovima. Posebno se molitveno sećamo naših hrabrih lekara i medicinskog osoblja, koji danonoćno brinu o našem zdravlju, i time neretko žrtvuju i svoje sopstvene živote, zdravlje, snagu i porodične obaveze da bi izvršili svoju ljudsku dužnost i našli se na pomoći svima koji pate i stradaju“, poručili su u iz Eparhije raško-prizrenske u pismu vernicima.

Vreme posta, kako navode, je oduvek bilo vreme pojačanog truda.

Brojni su primeri u istoriji naše Crkve, ali i u Starom Zavetu, kada je pokajanje, izraženo postom, doprinosilo prestanku ili ublažavanju stradanja, ozdravljenju i pomoći Božijoj

Podsećaju da se vera meri čovekoljubljem i brigom za bližnje, a posebno za starije i slabije.

Naglasili su istovremeno da je u ovom trenutku važno odgovorno ponašanje kako bi se brinulo o sopstvenom zdravlju, ali da se ne ugrozi zdravlje drugih ljudi.

„Zato u ovim okolnostima rasprostranjene pandemije, odgovorno ponašanje je veoma važan izraz našeg posta i služenja Bogu, jer čuvajući sebe, mi čuvamo i bližnje sa kojima živimo“, dodaje se u pismu.

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra, za razliku od Vaskršnjeg posta čiji početak varira.

Traje do Badnjeg dana, 6. januara, a po značenju i trajanju dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta koji je uvod je u najveći hrišćanski praznik Hristovog Vaskresenja.

U toku su zaštitne mere koje je propisala i eparhija a u vezi sa posetama, služenjima i učestvovanjima u liturgiji i pričešću. O tome opširnije u:

ERP KiM saopštila nove mere zaštite sveštenstva i vernika u pandemiji

ERP KiM izdala uputstvo za vernike u pandemiji: Vreme kad mislimo na bližnje i pomažemo onima koji stradaju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.