CIK: Oboleli od kovid-19 u S. Mitrovici izrazili spremnost da glasaju putem mobilnih timova

korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Građani Severne Mitrovice i Podujeva sutra biraju gradonačelnike. Ovo su prvi kosovski izbori koji se održavaju u vreme epidemije koronavirusa. Novina ovih vanrednih izbora je mogućnost glasanja i onih građana koji su inficirani koronavirusom, a koji se nalaze u kućnoj izolaciji.

Centralna izborna komisija je u završnoj fazi priprema za izbore za gradonačelnika koji će se sutra održati u Podujevu i Severnoj Mitrovici, potvrdio je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

Pozvao je građane da se pridržavaju propisanih mera u borbi protiv koronavirusa tokom glasanja na biračkim mestima.

Sa druge strane, podsetio je da su formirani mobilni timovi kako u Severnoj Mitrovici, tako i u Podujevu, koji će posećivati obolele od kovida na kućnim adresama, kako bi i oni ostvarili svoje glasačko pravo.

Eljezi je potvrdio da je oko 250 obolelih od kovida u Podujevu izrazilo spremnost da glasa, a u Severnoj Mitrovici desetak.

„Opštinska izborna komisija kontaktirala je građane sa pravom glasa iz opštine Podujevo koji su u kućnoj izolaciji zbog pozitivnog testa na koronavirus. Kontaktirano je oko 500 ljudi i gotovo polovina je izrazila spremnost da glasa putem jednog od mobilnih timova koje ćemo poslati na adrese ovih glasača u nedelju. U međuvremenu u Severnoj Mitrovici kontaktirano je 21 lice i mnogi od njih su do sada izrazili spremnost da glasaju“, rekao je Eljezi.

Sevena Mitrovica i Podujevo se nalaze u crvenoj zoni – zoni koja se definiše kao rizična za prenos infekcije koronavirusa.

U ovim opštinama je na snazi mera zatvaranja uslužnih i drugih objekata, kao i policijski čas od 19:00.

Međutim, kako je danas potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu, biračima će biti dozvoljeno kretanje do 22:00 na dan izbora.

Građani Severne Mitrovice glasaće na ukupno 27 biračkih mesta, u okviru sedam biračkih centara, i to u: OŠ „Sveti Sava”, Srednja tehnička škola „Mihailo Petrović Alas”, Medicinska škola, Mikronaselje, privatna kuća u Kolašinskoj ulici, privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala i istureno odeljenje OŠ „Sveti Sava” u Suvom Dolu, potvrdio je danas za Radio Kontakt Plus  predsednik Opštinske izborne komisije, Slobodan Dimitrijević.

Kosovska centralna izborna komisija (CIK) odredila je mere koje će se primenjivati tokom izbora, a koje se odnose – kako na glasače, tako i na osoblje u izbornom procesu. Neke od ovih mera su nošenje zaštitnih maski, održavanje distance, dezinfekcija ruku. Više o njima možete saznati u video klipu ispod.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.