Mati Teodora nova igumanija Gračanice

Teodosije Teodora
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Na praznik sv. Georgija, i na dan svoje krsne slave, episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije, služio je liturgiju u Manastiru Gračanica. Vladika je danas ujedno dodelio monahinji Teodori čin igumanije, nakon što je pre samo par dana odlučeno da deo gračaničkih monahinja i tadašnja igumanija Stefanida pređu u manastir Brnjak.

Novoizabrana igumanija je u Gračanici provela ceo svoj monaški život, gde je obavljala dužnost ekonoma u vreme igumanija Tatjane i Efrosinije, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Episkop Teodosije zahvalio se dosadašnjoj igumaniji, majci Stefanidi, i izrazio nadu da će brinuti o sestrinstvu i novoosnovanom manastiru Sv- Georgija u Brnjaku.

„Ona je sa svojim sestrinstvom postavila osnov i temelj opštežiteljnog života u ovom manastiru (Gračanica) i dala veliki doprinos da manastir ponovo zasija slavom i lepotom bogoslužbenog života“, poručio je Teodosije.

Podsetimo, nedavnom odlukom episkopa raško-prizrenskog Teodosija, odlučeno je da petnaest monahinja manastira Gračanice na čelu sa dosadašnjom igumanijom ove srednjovekovne svetinje, mati Stefanidom, nastave monaški život u obnovljenom manastiru u Brnjaku.

U ovom selu u opštini Zubin Potok, obnovljena je crkva posvećena Sv. Georgiju, a pored hrama je u izgradnji i novi monaški konak za sestre.

Monaštvo ovog manastira privremeno će boraviti u Gračanici dok se ne obnove konaci i ne steknu uslovi za njihov premeštaj, saopšteno je tada iz eparhije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.