Deo gračaničkih monahinja i igumanija Stefanida prelaze u manastir Brnjak

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Odlukom episkopa raško-prizrenskog Teodosija, a u cilju „unapređenja života u Ibarskom Kolašinu“, petnaest monahinja manastira Gračanice na čelu sa dosadašnjom igumanijom ove srednjovekovne svetinje, mati Stefanidom, nastaviće monaški život u obnovljenom manastiru u Brnjaku, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

U selu Brnjak u Zubinom Potoku, obnovljena je crkva posvećena Sv. Georgiju, a pored hrama je u izgradnji i novi monaški konak za sestre. Monaštvo ovog manastira privremeno će boraviti u Gračanici dok se ne obnove konaci i ne steknu uslovi za njihov premeštaj.

„Velika želja naroda ovog kraja naše Eparhije jeste da taj manastir iznad jezera Gazivode, koji je trenutno gračanički metoh, potpuno oživi kao samostalan manastir i da pored dva muška manastira ovoga kraja (Crnom Rekom i Dubokim Potokom) bude na dodatno duhovno ohrabrenje našeg vernog naroda“, navode iz ERP i dodaju da će monahinje nastaviti tradiciju prve srpske škole za devojke koju je u 13. veku u Brnjaku osnovala sv. Jelena Anžujska, majka sv. Kralja Milutina.

Igumanija prvog ženskog manastira u ovoj opštini, mati Stefanida, pre nego što je postala upraviteljka manastira Gračanica, služila je u Eparhiji Vranjskoj, u manastiru Prohor Pčinjski.

S druge strane, u dogovoru sa mati Stefanidom i gračaničkim sestrama uprava nad manastirom Gračanica, predata je staroj monahinji Teodori, koja je u Gračanici provela ceo svoj monaški život. Sa njom će u zadužbini Kralja Milutina ostati i šest monahinja, koje su i ranije živele u Gračanici.

Obnova novog konaka u gračaničkom metohu u Brnjaku započela je inače prošle godine u avgustu mesecu, saopštila je ERP, a poseban doprinos obnovi hrama i konaka dala je porodica Dobrić iz Zubinog Potoka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.