Enver Hodžaj: Kurti poštuje odluku Ustavnog suda o ZSO, ali ne o zemlji V.Dečana – to nije u interesu građana

Enver Hodžaj
Enver Hodžaj

Izvor: Ekonomia Online (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Bivši zamenik premijera, Enver Hodžaj, kaže da Vlada ne može da ima različite stavove prema dvema odlukama Ustavnog suda – onoj o Zajednici opština sa srpskom većinom i zemlji manastira Dečani.

Hodžaj u intervjuu za Ekonomia Online kaže da je stav Vlade, odnosno premijera Aljbina Kurtija, da poštuje odluku Ustavnog suda za Asocijaciju i da je ne poštuje za manastir, samo njegovo političko ponašanje i da se ne poklapa sa interesima građana.

Zbog toga, dodaje, odgovornost mora da preuzme Vlada, ali i druge političke snage, kako bi bile odgovorne prema interesima zemlje.

Hodžaj kaže da poštovanje odluke u vezi sa imovinom manastira Dečani nije vezano za apliciranje za Savet Evrope.

Prema njegovim rečima, članstvo Kosova u Savetu je potreba građana, ali i neophodnost države Kosovo.

„… Odluka koja treba da se sprovede u vezi sa manastirom Dečani, mislim da ne treba da se vezuje za prijavu za Savet Evrope, da je prijava za Savet Evrope još jedan paralelni proces i da ima veze sa povećanjem kosovskog suvereniteta i ne bi trebalo da postoji politika uzajamnog povezivanja stvari koje ne bi trebalo da budu uzajamno povezane”.

„Mišljenja sam da je članstvo Kosova u Savetu Evrope unutrašnja i građanska potreba Kosova, ali i neophodnost države Kosovo… Naše je pravo i ja, kao potpredsednik PDK, gde god da sam otišao, služio sam zemlji da Kosovo postane članica Saveta Evrope“, rekao je Hodžaj.

Poslanik Hodžaj je rekao da PDK poštuje Sporazum o asocijaciji prema presudi Ustavnog suda.

On je naglasio da PDK i drugi subjekti koji su imali ulogu u dijalogu ne smeju da odustanu od rezultata ovog procesa, prenosi EO.

„Kakav je stav premijera Kurtija, to je i njegov stav. Ali mi kao PDK moramo ih zaštititi i stati iza svih sporazuma koje smo postigli u Briselu. Mislim da PDK i drugi subjekti koji su imali ulogu u dijalogu ne smeju da odustanu od rezultata dijaloga“.

„Rat u Ukrajini pokazuje koliko bi bilo vitalno postići dogovor sa Srbijom, doći do članstva Kosova u UN i ne držati Kosovo u situaciji beskonačnosti. Ne govorim u ime Vlade, pitajte premijera. PDK poštuje dogovor o asocijaciji prema presudi Ustavnog suda“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.