ENTSO-E će izvršiti detaljnu istragu nakon regionalne havarije elektroenergetskog sistema

ENTSO-E će izvršiti detaljnu istragu nakon regionalne havarije elektroenergetskog sistema

ENSTO-E će izvršiti detaljnu istragu nakon regionalne havarije elektroenergetskog sistema…

Komitet za sistemske operacije Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije izvršiće detaljnu istragu incidenta koji je juče pogodio elektro-mreže u jugoistočnom delu elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope, izazvavši nestanak struje u većem delu Crne Gore, Albanije, BiH i delimično Hrvatske.

„ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju od pogođenih TSO-a i pružiće više informacija što je pre moguće“, navodi se u saopštenju ove evropske mreže.

Iz ENTSO-E navode da će, u skladu sa korišćenjem skale za klasifikaciju incidenata, izvršiti detaljnu istragu događaja u narednim sedmicama, a uz podršku ekspertske komisije.

Havarija na elektro-mrežama Crne Gore, Albanije, BiH i delimično Hrvatske dogodila se u petak nešto posle 12 časova, zbog čega su ovi delovi ostali bez napajanja električnom energijom.

U saopštenju ENTSO-E navodi se da su pogođeni sistemi obnovili napajanje u svojim mrežama u roku od oko dva sata.

Uzrok nestanka struje nije odmah bio jasan mada je čitava regionalna elektroenergetska mreža danima preopterećena zbog prevelike potrošnje korišćenjem klima-uređaja na visokim temperaturama, te je državna elektroprivreda Albanije zaključila da je problem izazvala „ekstremna vrućina“, ovako je o problemu javio Associated Press.

Crna Gora, Dalmacija, deo BiH i Albanije bez struje: Problem krenuo iz jedne državePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.