Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog prekomerne emisije iz velikih ložišta

zAGAĐENJE
Foto: Pixabay

Sekreterijat Energetske zajednice (EZ) poslao je juče pismo Srbiji zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima. Prema saopštenju EZ, devet od šesnaest velikih ložišta u Srbiji emituju previše štetnih gasova.

Energetska zajednica, međunarodna organizacija koje su osnovale EU, zemlje crnomorskog regiona i zemlje Jugoistočne Evrope, među njima i Srbija, navodi da vlasti i pored ponovljenih poziva, nisu zvanično usvojile Nacionalni plan za smanjenje emisija. Ovaj dokument Srbija je izradila 2016. godine, ali on se nedovoljno primenjuje jer nije pravno obavezujući, stoji u saopštenju EZ.

Cilj Nacionalnog plana za smanjenje emisija je usklađivanje sa Direktivom o velikim ložištima, koja je u EZ stupila na snagu 1. januara 2018. Ova Direktiva propisuje smanjenje emisije sumpor-dioksida i azota, kao i prašine i drugih materija štetnih po životnu sredinu.

Međutim, Energetska zajednica podseća u saopštenju da je Nacionalni plan za smanjenje emisija i dalje neobavezujući, te da devet od šesnaest velikih ložišta u Srbiji prevazilaze limite koje propisuje Direktiva.

Prema pravilima za rešavanje sporova, procesa koji predviđa Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, Srbija sada ima dva meseca da reaguje na navode EZ. Ukoliko strana ugovornica nastavi da ne ispunjava svoje obaveze, Zajednica joj kao krajnju meru može suspendovati neka prava iz članstva.

Srbija je ratifikovala ugovor o osnivanju Energetske zajednice u julu 2006. godine. Još pri potpisivanju Ugovora 2005. godine obavezala se da će do 31. decembra 2017. godine uskladiti svoje emisije određenih zagađivača iz velikih ložišta sa odredbama Direktive o velikim ložištima, ali to, prema proceni EZ, nije do kraja sprovedeno.

Ugovor o Energetskoj zajednici ima za svrhu da promoviše investicije, ekonomski razvoj, sigurnost snabdevanja energijom i socijalnu stabilnost. Dugoročni cilj Energetske zajednice je utapanje regionalnog tržišta energije u jedinstveno unutrašnje tržište energijom Evropske unije, čime bi Energetska zajednica ispunila svrhu svog postojanja.

European Western Balkans

KoSSev: Pod istragom Energetske zajednice, a zbog navoda o kršenju zakona u sporazumu o izgradnji elektrane „Novo Kosovo“ je i Vlada Kosova.

Ovo regulatorno telo iznelo je sumnje a je došlo do dodeljivanja nezakonitih subvencija za ugovore za kupovinu energije koje je Kosovo sklopilo sa američkom kompanijom Contour Global.

U izveštaju Sekretarijata energetske zajednice u vezi sa ovim ugovorom, navodi se sledeće:

Vlada Kosova nastavila je aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane snage 450 MV (Novo Kosovo), u saradnji sa privatnim investitorom „Contour Global Terra 6 Sarl“ vrednim više od milijardu evra. Vlada Kosova obavezala se da izda državnu garanciju za realizaciju projekta i potpisala je osam komercijalnih ugovora sa investitorom. Prema sporazumima, Vlada Kosova garantuje investitorima otkup svih proizvedenih količina električne energije po ceni od 80 EUR / MVh, kompenzaciju za sve razvojne troškove projekta, oslobađanje od PDV-a i carinskih dažbina itd.

Povezani članci:

Kosovo pod istragom zbog ugovora za izgradnju nove termocentrale

Zbog nedostatka nove vlade odložena sednica Sekretarijata za energetiku o projektu „Novo Kosovo“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.