KoSSev na času gitare u Nižoj muzičkoj školi u Leposaviću


U Leposaviću funkcioniše izdvojeno odeljenje Niže muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske Mitrovice, koju pohađa više od četrdeset učenika na odsecima za harmoniku i gitaru. Ekipa KoSSeva posetila je čas gitare kod nastavnice na ovom instrumentu, Marte Nešić, i zavirila u svet muzike ovih mališana, ali i u uslove u kojima funkcionišu. (Video prilog pripremio Ivan Vučković)

Nastavnica Marta je tek u ovoj školskoj godini preuzela klasu i ne skriva zadovoljstvo zbog toga što je zatekla učenike sa puno znanja, ali i talenta koji treba tek radom nadograditi.

„Naravno da jesam zadovoljna, čak sam se prijatno oduševila njihovim razmišljanjem, njihovim radom i time što poštuju mene, poštuju organizaciju. Radimo individualno časove, jedan-na-jedan, sve je, ne onako kako sam očekivala, nego mnogo bolje. Ima nas devetnaestoro, to je naša klasa od prvog do šestog razreda Osnovne muzičke škole“, kaže za KoSSev Marta Nešić.

U Nižoj muzičkoj školi, izdvojenom odeljenju u Leposaviću, započelo se sa radom 2005. godine i za ovo vreme kroz ovu ustanovu prošlo je više od 250 đaka. Učenici, koje smo zatekli na času, ističu da su muziku zavoleli od malena, a da su gitaru odabrali na savet roditelja ili pedagoga.

„Prvo sam hteo da se bavim klavirom, ali nastavnica je rekla da ja nisam za to. Tada sam krenuo sa gitarom. Prvo sam mislio da neću da nastavim, ali sada imam jaku želju da nastavim sa gitarom i da nastavim da se bavim muzikom“, kaže jedan od đaka, Aleksa Savić.

Sa novom nastavnicom učenici Niže muzičke škole su otpočeli i sa novim načinom rada. Promena je, na početku, bila teška. Međutim, kako ističe Marta Nešić, ubrzo su se prilagodili. Osim časova gitare učenici pohađaju i solfeđo.

U Leposaviću postoji veliki broj kulturnih događaja u kojima zapaženo učešće imaju i učenici Niže muzičke škole, te se danas mogu pohvaliti mnogobrojnim javnim nastupima. Ono što posebno raduje, jeste, da na odseku za gitaru ima sve više devojčica.

„Moji drugari i drugarice su se čudili zbog toga što sam se ja opredelila za gitaru jer se obično devojčice opredele za klavir ili violinu, ali ja nisam obraćala pažnju na njih. Kasnije kada su videli da mi to dobro ide, svima se to svidelo i sada me svi podržavaju“, kaže Magdalena Jeremić.

Planovi pred nastavnicom i učenicima ovog izdvojenog odeljenja Muzičke škole su veliki. Pored standardnih koncerata predviđanih planom rada, planiraju i sijaset kamernih nastupa u ovom regionu. Nastavnica Marta podseća, da pored časova u školi, gitara iziskuje i vežbanje kod kuće, što je žrtva koja se mora podneti na putu ka uspehu.

Izdvojeno odeljenje Niže muzičke škole “Miodrag Vasiljević” funkcioniše u prostorijama Osnovne škole “Leposavić” i časovi se organizuju četiri puta nedeljno. Nastavnica gitare sa učenicima radi individualno, dok su časovi solfeđa grupni. Interesovanje za Muzičku školu je veliko, ali se upisuje od 15 do 20 učenika godišnje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.