Empirika: Omogućiti emitovanje RTV Mir iz Leposavića

Leposavić
FOTO: Vesna Vukašinović

Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici, do danas nije bilo adekvatnog odgovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića, poručuju iz platforme za zastupanje „Empirika“ NVO „Aktiv“.

Petog januara ove godine, a nakon preuzimanja vlasništva nad lokalnim kablovskim operaterima od strane MTS DOO, RTV Mir isključen je iz kablovske mreže operatera na Severu Kosova te je tako ostalo sve do današnjeg dana.

„Empirika“ u saopštenju poslatom medijima naglašava da u pogledu zaštite medijskih sloboda, Univerzalna deklaracija Ujedinjenih nacija (UN) o ljudskim pravima propisuje da “svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice”.

„Shodno tome, pravo na slobodu izražavanja predstavlja fundamentalno pravo na kojem se temelji demokratija i podrazumeva skup ovih prava koja su zagarantovana domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama“, poručuju.

Navode da odluka kablovskih operatera nije u skladu sa Zakonom o nezavisnoj komisiji za medije koji reguliše “prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju audio i audiovizuelne medijske usluge”, kao ni Uredbom NKM 2016/1 koja obavezuje pružaoce usluga da svim korisnicima obezbede nesmetan pristup na “transparentan, odgovoran i nediskriminatorski način”.

Činjenica je da je ovakvom odlukom kablovskih operatera pogođeno pre svega lokalno stanovništvo, ali i šira javnost koja je u ključnom trenutku ostala uskraćena za objektivno, nepristrasno i profesionalno izveštavanje. Smatramo da nije neophodno podsećati na važnost i ulogu koju mediji imaju u društveno-političkom životu, a pogotovu danas kada je pravovremeno informisanje šire javnosti kao i razmena informacija ključna u borbi protiv epidemije COVID-19.

Uputili su poziv svim kablovskim operaterima sa Severa Kosova – VGN, Impuls i SAT da bez daljeg odlaganja u sistem emitovanja vrate RTV Mir.

Istovremeno pozivaju MTS DOO da, u vreme širenja pandemije koronavirusa „pokaže visok stepen društvene odgovornosti i omogući pristup kablovskim operaterima i ispunjavanje ugovornih obaveza prema RTV Mir-u“.

Pročitajte još:

MTS-u d.o.o prodat najveći privatni kablovski operator na Severu Kosova VGN, pa isključen program TV Mir sa mreže

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.