Emini: Sporazum odraz interesa spoljne politike SAD, ne strana potpisnica

 

Foto: Klan Kosova

Sporazum potpisan juče u Vašingtonu odraz je interesa spoljne politike SAD, ne očekivanja dve strane, ponajmanje ne Kosova i premijera Hotija koji je iznova ponavljao poruke o međusobnom priznanju iako je bilo naširoko poznato da su šanse da se tako nešto dogodi bile male, poručuje u reakciji za KoSSev izvršna direktorka platforme Civikos, Donika Emini dan nakon što su srpska i kosovska delegacija potpisale sporazum o ekonomskoj normalizaciji u Beloj kući, u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa.

„Kada raščlanimo sporazum postaje jasno da je on napravljen kako bi uvezao agendu SAD na Bliskom istoku, to se jasno vidi u čudnim odredbama koje se odnose na priznanje Izraela. Ovaj sporazum takođe dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela i UAE“, navodi Emini i dodaje da je to još jednom potvrđeno i Tvitovima američkog predsednika, odnosno delu sporazuma na koji se on fokusirao.

Američki predsednik, Donald Tramp, juče je na svom Tviter profilu poslao dve poruke u vezi sa postignutim sporazumom.

„Još jedan odličan dan za mir na Bliskom istoku – Većinski muslimansko Kosovo i Izrael su se saglasili da normalizuju veze i uspostave diplomatske odnose. Odlično urađeno! I druge islamske i arapske nacije će se uskoro pridružiti“, stoji u tvitu američkog predsednika koji se odnosio na Kosovo.

Slično je poruka i u čestitki Srbiji.

„Čestitam predsedniku Vučiću zbog najave o premeštanju ambasade Srbije u Jerusalim do jula. To je hrabar, istorijski potez!“, reči su hvale srpskoj delegaciji.

Ova, poslednja odredba sporazuma koja se odnosi na međusobno priznanje Izraela i Kosova, odnosno otvaranja najpre kancelarije a onda i ambasade Srbije u Jerusalimu neće proći bez posledica, smatra Emini.

„Ova akcija će implicitno uticati na to kako će Turska videti najnoviji razvoj događaja i time obeležiti ključni trenutak za to kako će drugi strani akteri, Turska u ovom slučaju, delovati u regionu“, navodi Emini.

Dodaje i da je još jedan deo sporazuma a koji se odnosi na interese spoljne politike SAD onaj koji govori o infrastrukturi za 5G mrežu.

„Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme u okviru svoje mrežne infrastrukture koja dolazi od nepouzdanih dobavljača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane se obavezuju na njeno blagovremeno uklanjanje i druge posredničke napore“, stoji u tekstu i dokumenta koji je potpisao Hoti i onoga koji je potpisao Vučić.

„Zabrana upotrebe 5G od strane nepouzdanih dobavljača direktno blokira kineske investicije u Srbiji i upliće se u rat sa Huawei koji je naširoko poznat“.

Podsećamo Amerika je sredinom prošle godine zabranila svojim kompanijama da posluje sa kineskim zbog onoga što se interpretira kao globalna trka za razvoj infrastrukture za 5G mrežu u kojoj, tvrde stručnjaci iz IT sveta, Kina, odnosno njen gigant Huawei ima prednost.

Emini je komentarisala i to što se tekst dokumenta koji je potpisao Vučić u poslednjoj tački, koja se odnosi na diplomatske veze sa Izraelom, razlikuje od onoga koji je potpisao Hoti dokaz su da su „Srbija i Kosovo čak i u Vašingtonu asimetrične u smislu moći i državnosti“.

U tom smislu nema razlike između onoga što je već urađeno u Briselu

To nije jedina paralela sa Briselom, i kada su infrastrukturni projekti u pitanju, Emini podvlači da se sporazum odnosi na one projekte koji već postoje u sklopu briselskog dijaloga. Isto je i sa odredbom o priznavanju diploma.

U tom smislu imamo ozbiljan nedostatak kreativnosti

Jedno od pitanja koje je izazvalo najveću buru u kosovskoj javnosti pre potpisivanja pri čemu je koalicioni partner Avdulaha Hotija, Ramuš Haradinaj, čak pretio i napuštanjem koalicije ukoliko ta tačka ostane u sporazumu je ona koja se odnosi na Gazivode, odnosno izradu „studije o izvodljivosti za potrebe podele jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

„Jezero Ujman/Gazivode će ostati vruće pitanje koje je nedovoljno definisano u ovom trenutku. Sve zavisi od toga kako će strane nastaviti nakon izrade studije izvodljivosti i da li će biti interesovanja za dalje investicije“, smatra Emini.

Ipak, navodi Emini, ono što je pozitivno iz jučerašnjeg sporazuma je to da nije došlo do onoga od čega se „strahovalo“.

„Ovaj sporazum je ugasio, bar za sada, debatu o razmeni teritorija ili podele Kosova“.

Preostaje još da se vidi koliko posvećene će dve strane biti u sprovođenju svih tačaka što, između ostalog, zavisi i od toga koliko će SAD biti „agilna i stroga“ u nadgledanju procesa implementacije.

O tome šta su dva lidera, Hoti i Vučić, na trilateralnom sastanku sa Trampom juče potpisala pročitajte u posebnim vestima:

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah HotiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.