Elma Đušinac ispitana u Policiji Kosova

Elma Đušinac, koju su bosanske vlasti uhapsile pod sumnjom za umešanost u terorizam, te je prošle nedelje deportovali u Srbiju gde ju je preuzeo njen otac Bećir,  puštena je nakon ispitivanja u Policiji Kosova u Južnoj Mitrovici, potvrdio je za RSE njen otac.

"Prošlo je sve u redu i nalazi se u svojoj porodičnoj kući. Rečeno joj je da nastavi normalno dalje svoj život i da ima punu slobodu kretanja. Mi smo bili tu sve vreme. Zvaničnici policije su se dobro ponašali sa nama – članovima porodice. Čak su nama i rekli da ne vršimo neki pritisak na nju. Kako će se dalje odvijati situacija ja to ne znam," kazao je njen otac Bećir za RSE.

Prethodno je i direktor Odeljenja za antiterorizam u Policiji Kosova, Fatos Makoli, takođe potvrdio za RSE da je Elma Đušinac prilikom prelaska graničnog prelaza Brnjak prošla kroz rutinsku kontrolu i ispitana, te dodao da nije uhapšena, što su objavili neki od kosovskih medija.

Njen otac kaže da u Srbiji ne postoji optužnica za nju.

"Uzeli smo je pre nedelju dana. Pod stresom je, iscrpljena. Provela je 29 dana u kampu i normalno da joj nije bilo svejedno. Sekirala se, nije ništa jela. Nismo dovoljno razgovarali, jer nismo hteli da je opterećujemo. Plače. Ne verujem u to što su pisali za nju, da je obučavala druge za teroristička dela. Da jeste, odmah bi bila uhapšena i u Srbiji," kaže njen otac Bećir.

Nakon što su bosanske vlasti 22. decembra deportovale Elmu Đušinac, kojoj je izrečena mera proterivanja sa zabranom ulaska u BiH u period od pet godina, Elmu je na graničnom prelazu sam preuzeo otac, te je potom nedelju dana boravila u Novom Pazaru kod strica. Oni su danas krenuli za Mitrovicu, u Bošnjačku mahalu, gde im je porodična kuća.

Elma Đušinac (21) iz Mitrovice uhapšena je u Kalesiji 25. novembra zbog sumnje u povezanost sa terorizmom, te da je predstavljala moguću pretnju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su je zajedno sa njenim suprugom Enesom Mešićem koji je nedugo posle hapšenja pušten na slobodu. On je bio u grupi lica koja su privedena 3. septembra 2014. u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a koja se dovode u vezu sa terorizmom.

Nakon hapšenja, Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine izrekla je Elmi Đušinac meru proterivanja uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina. Potom je bila smeštena pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH su 22.decembra deportovali u "matičnu zemlju lice E. Đ., nakon što su prestali razlozi za njeno prisustvo u BiH". Prilikom putovanja u BiH, Elma se služila srpskim dokumentima.

Radio Slobodna Evropa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.