Počelo potpisivanje peticije Patriotskog bloka: Tu smo da spasimo što se spasiti može

Tu smo da, ne u minut do 12, nego u 5 minuta posle 12 spasimo što se spasiti može. Posledice Briselskog sporazuma se ne mogu sakriti. Čeka se pogodan trenutak da se ukinu obrazovne i zdravstvene institucije Srbije na KiM-u. Put Srbije ka Evropskoj uniji je poguban. Briselski sporazum je prva i najveća ucena kojoj smo izloženi. Ovo su bile ključne poruke sinoć održane prve javne tribine opozicionog Patriotskog bloka u Kosovskoj Mitrovici. Na tribini su gostovali politički analitičar Đorđe Vukadinović, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i predsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić. Sinoć je, takođe, zvanično počelo i potpisivanje peticije za raspisivanje srpskih lokalnih izbora u srpskim opštinama na KiM-u. Peticija sa prikupljenim potpisima će, kako je najavljeno, biti predata predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Vukadinović: Tu smo da spasimo što se spasiti može

U sali za sastanke u restoranu "North City" koja je do poslednjeg mesta bila ispunjena pristalicama opozicije – prisutnima se, među prvima, obratio politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Vukadinović je istakao da se posledice Briselskog sporazuma ne mogu sakriti, te i "da smo tu da u 5 minuta posle 12 spasimo što se spasiti može."

"Posledice Briselskog sporazuma se ne mogu sakriti. Te posledice su i ti sramni izbori na koje su vas naterali, pa onda i sledeći republički na koje su takođe naterali Srbe. To je Zakon o elektroprivredi, to su dogovori o prelazu, o granici koja se ne zove granica, već administrativni prelaz," rekao je Vukadinoć i dodao:

"Svi znate šta je to. To je ukidanje srpskih institucija na Severu KiM-a, pre svega pravosudnih, a samo se čeka pogodan trenutak, i nemojte imati iluzije da se to neće dogoditi, da se ukinu i obrazovne i zdravstvene institucije. To je posledica Briselskog sporazuma. Ne treba vama tekst da ga vidite. Vi vidite posledice, vi živite te posledice."

Vukadinović je, međutim, istakao da nije sve tako "beznadežno i izgubljeno".

Tu smo da, ne u minut do 12, nego u 5 minuta posle 12, spasimo što se spasiti može. Sa nadom i verom da je taj spas moguć. Naš skup i dolazak ovde i to što ljudi ne mogu da sednu, nego stoje ovde. To na kakav prijem nailazimo na sličnim tribinama širom Srbije, uprkos medijskom mraku koji nas prati – sve nam to ukazuje da mrak nije toliki kao što nam se ponekad čini. Naš zajednički cilj jeste da peticijama, tribinama, taj mrak još više razgrnemo," zaljučio je Vukadinović.

Obradović: Na putu Srbije ka EU moraćemo da damo sve, ne samo KiM

Predsednik Srpskog pokreta Dveri ocenio je da je Srbija postala "kolonija", te i da se srpski narod "ne pita, niti odlučuje o svojoj državi". On je istovremeno istakao da je put Srbije ka EU "poguban".

"Čak i naš premijer priznaje da ne očekuje bilo kakav odgovor iz EU najranije do 2022. godine. Što mi idemo tim putem? A, posebno što mi uopšte idemo tim putem koji je potpuno obesmišljen, dobijajući neprestano samo nove ucene," upitao je Obradović, dodajući:

"Zapravo Briselski sporazum je prva i najveća ucena kojoj smo izloženi i koja je uzrokovala ukidanje državnih institucija Srbije na KiM-u, i svim ovim izdajama, kršenju Ustava i svega drugog što se desilo u međuvremenu. Ali nije jedina, jer na putu Srbije u EU mi ćemo morati da damo sve, ne samo KiM. Nema kraja."

Rašković-Ivić: Gandijevski marš iz Kosovske Mitrovice

Predsednica DSS-a, Sanda Rašković-Ivić, kazala je da je srpski narod u svojoj istoriji Kosovo i Metohiju "gubio i vraćao mnogo puta," ali da ga nikada "nismo sami dali", dok današnja vlast, kako je istakla, "ničim izazvana, sama predaje KiM."

Rašković-Ivić je, takođe, predložila ono što je, kako je rekla, njen pokojni otac Jovan Rašković hteo da uradi 1990. godine kada su Srbi izbačeni iz hrvatskog ustava kao konstitutivni narod. Rašković je tada, po njenim rečima, predložio da Srbi naprave svojevrstan Gandijevski marš prema Zagrebu i ispostave svoje zahteve.

"Predlažem da svi zajedno iz Kosovske Mitrovice napravimo jedan mirni Gandijevski marš sa našim zahtevima da se na KiM raspišu lokalni izbori. Tako će videti šta narod misli. I tako ćemo izvesti na čistinu da se konačno izjasne i kažu – hoćemo, a mi ćemo ih podržati ili nećemo, pa da znamo sa kakvim izdajnicima imamo posla," istakla je predsednica DSS-a.

Đorđe Vukadinović, Boško Obradović i Sanda Rašković-Ivić su bili i prvi potpisnici peticije za raspisivanje lokalnih izbora u srpskim opštinama na KiM.

Na sinoćnoj tribini prisutni su bili bivši institucionalni predstavnici Srba sa KiM-a – bivši predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković, i potpredsednik DSS Marko Jakšić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.