Delije obnavljaju sokolarstvo u manastiru Visoki Dečani: Sokolica Dobrila sletela u manastir

Sokolica Dobrila biće začetnica novog jata sokolova koji će leteti živopisnom okolinom manastira Visoki Dečani. Fondacija "Delije" donirala je, sredinom decembra, novčani iznos od 40.868 dinara za obnovu sokolarenja u manastiru Visoki Dečani. Od te donacije, ove nedelje, kupljena je prva sokolica. Pored Delija, u humanitarnoj akciji učestvovale su još dve navijačke grupe – "Taurunum bojsi" i "Firma". Ovaj najznačajniji srpski manastir na Kosovu i Metohiji od davnina je poznat upravo po gajenju sokolova.

"Sa novom nedeljom, nove lepe vesti! Sokolica Dobrila sletela je u Visoke Dečane. Sada postoje svi uslovi za stvaranje velikog i zdravog jata dečanskih sokolova," navode Delije na svojoj Fejsbuk stranici i dodaju da je još važnije to što će od prvog prodatog sokola, porodica Đurić iz Osojana dobiti na poklon kravu.

Manastir Visoki Dečani od davnina je poznat po gajenju sokolova. Još u vreme turske vladavine, monasi su se bavili odgojem sokolova za lov. 

Akcija obnove sokolarstva nije jedina akcija delija podrške manastirima na Kosovu i Metohiji. Delije su takođe učestvovale nedavno i u akciji obnove i sveđivanja manastira Devine vode, a kupili su i 10.000 cigala za podizanje crkve Svetog Luke u Grabovcu kod Zvečana.

Prošle nedelje Delije su donirale jednu tonu ulja i pasulja narodnim kuhinjama na KiM-u, a krajem septembra su, takođe, narodnim kuhinjama na KiM-u dostavili pet tona soli.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.