EKSKLUZIVNO: Haradinaj govori diplomatama šta da kažu o demarkaciji (dokument)

Izvor: Gazeta Fjala (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izgleda da se kosovski premijer Ramuš Haradinaj trudi da nametne svoje lične stavove o demarkaciji sa Crnom Gorom kao zvanične državne stavove.

Preko svog šefa kabineta – Avnija Arifija, Haradinaj je tražio od diplomata da to prenesu na sastancima sa strancima. Novine Fjalja obezbedile su službenu prepisku – „depešu“, između Arifija – za Ministarstvo spoljnih poslova, a poslatu političkoj direkciji ministarstva spoljnih poslova i kabinetu ministra spoljnih poslova, gde se od njih traži da ovu „naredbu“ podele diplomatskim predstavnicima u svetu.

Arifi kosovskim diplomatama kaže da se oni ne koordinišu dovoljno i da prekoračuju službene stavove, posebno one o demarkaciji granice sa Crnom gorom. Ovime se Haradinaj  ubacio u kompetencije predsednika Hašima Tačija, koji na osnovu Ustava Kosova upravlja diplomatijom države i čiji se javni stavovi drastično razlikuju od stavova premijera Haradinaja. I pored toga, Arifi u ime vlade traži od diplomata da ne izlaze izvan zvaničnog stava Vlade Kosova.

„Sa namerom da podignemo nivo međuinstitucionalne saradnje i da unificiramo zvanične stavove oko osetljivih tema, prosleđujemo vam u nastavku zvaničan stav Vlade Kosovo o demarkaciji van kojeg ne bi trebalo da elaborirate tokom sastanka:

Vlada je razbila blokadu i dvogodišnji status kvo u vezi sa pitanjem demarkacije granice sa CG. Tokom dva meseca, napravljen je suštinski napredak – pomeranjem ovog pitanja, od statusa kvo, u proces koji ide u pravcu konačnog razrešenja. Pošto ovo pitanje građane interesuje već dve godine, mi smo već preduzeli momentalne mere.

– Raspustili smo prethodnu državnu komisiju

– Imenovali smo novu profesionalnu i nepolitičku komisiju

– Podneli smo izveštaj pred određenim parlamentarnim komisijama

– Pripremili smo javnost

U međuvremenu uslediće druga delovanja odmah pošto nova komisija do kraja ovog meseca izađe sa svojim nalazima. Garantujem da ćemo u ovom pravcu slediti standarde i napredna međunarodna iskustva da bismo obezbedili profesionalan završetak,“ u svom imejlu piše šef kabineta Premijera.

O demarkaciji su do danas stavovi predsednika Tačija suprotstavljeni sa Arifijevim šefom. Sem predsednika Tačija protiv su se izjasnili i njegovi partneri u koaliciji, uključujuci i zamenika premijera Pacolija koji je istovremeno i ministar spoljnih poslova, kao i zamenik premijera Hodžaj, koji je ranije upravljao ministarstvom spoljnih poslova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.