Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice: Tajna slobode je hrabrost

Kosovska Mitrovica danas obeležava 73 godine od oslobođenja u Drugom Svetskom ratu. Ujedno je to i Dan opštine. Grad na Severu Kosova zabeležio je tokom četvorogodišnje borbe preko 1000 žrtava, među kojima i 10 narodnih heroja. U slobodu grada, koji je i u novijoj istoriji pretrpeo žrtve i stradanja, ugrađeni su životi generacija. Ipak, ovu slavu, uz istoričare – pamte mahom oni koji sada broje šestu, ili sedmu deceniju života. Upravo se oni okupljaju, tradicionalno, na mitrovičkom Partizanskom brdu. Pod spomenikom palim partizanima i rudarima, polaganjem venaca podsećaju na Mitrovčane koji su dali svoje živote u ratu koji, upravo po brutalnosti, broju žrtava i razornosti – pamti ceo svet.

"Ovo je dan kada opominjemo na strahote Drugog svetskog rata, prilika da odamo počast hrabrosti svima koji su se suprotstavili nacizmu. Posebno onima koji su u toj borbi u slobodu ugradili svoje živote," kazao je predsednik SUBNOR-a Slobodan Bogićević.

"Obavezni smo da mlade generacije podsećamo da su države i narodi dužni da rade sve kako ne bi došlo do novih ratova. I da je sloboda, kao univerzalna kategorija i danas tema razvoja svakog društva," podseća.

Potomak Solunca i prvoborca: To je bilo herojstvo! 

Među onima koji su danas bili na Partizanskom brdu našao se i potomak mitrovičkog Solunca, ali i prvoborca.

Šezdesetšestogodišnji Jeremija Aksentijević sa ponosom govori o ocu i dedi. 

"Deda mi je bio Solunac. Ne sećam ga se, ali pokojni otac nam je o tome pričao. Otac mi je bio prvoborac koji je tada jurio baliste po Kosovu. Ovde se sakupljamo svake godine da odamo počast našim starim borcima," kaže on za naš portal, dok setno dodaje da su njegovi preminuli u južnom delu grada.

"Odlazimo i tamo, palimo sveće i poštujemo njihove kosti," dodaje.

Bila je to jedna golgota ali su ostali dostojanstveni. Bilo je to herojstvo

Pitamo ga da li mu je otac preneo svoja svedočenja i svedočenja svoga oca: 

"Bili smo mali kada smo o tome slušali od svojih roditelja i da je to bila jedna golgota. Više hiljada njih se nikada nije vratilo. Istorija i dan danas opisuje tu golgotu naših heroja preko Albanije. Ipak, sve su uspeli i ostali su dostojanstveni. Mi se danas sakupljamo ovde najviše zbog tih heroja. To je bilo herojstvo!"

Vence su položili i predsednik Privremenog organa, Aleksandar Spirić i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Ljubomir Marić, koji se na Partizanskom brdu nisu obratili okupljenima iz boračkih udruženja, kao i zaposlenima iz srpskih državnih institucija, a koji su takođe prisustvovali polaganju venaca. Obeležavanje ove godišnjice, kao i Dan opštine Kosovska Mitrovica nastavljen je u 11 časova, prijemom gostiju u banket sali Mitrovačkog dvora.

Ovaj važan datum za grad na Ibru i prethodnih godina je obeležavan, a na svečanim akademijama beogradski zvaničnici i predstavnici lokalnih samouprava uvek su prenosili poruke o slobodi koje su pozdravljane aplauzima. 

Naš grad prati savremene trendove, pa i one u poimanju slobode i sećanja. Polako, ali sigurno – Mitrovica na Ibru zaboravlja šta je to zaista bilo potrebno Mitrovčanima u godinama borbe za slobodarstvo.

"Tajna sreće je sloboda. A tajna slobode je hrabrost" – kazao je Tukidid.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.