EK: Usvojen SSP za Kosovo; Žbogar: Važan korak u odnosima EU i Kosova

Evropska Komisija je usvojila danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za Kosovo. Šef Kancelarija Evropske unije na Kosovu, Samuel Žbogar, ocenio je usvajanje dokumenta kao važan korak u odnosima EU i Kosova, a koji će učvrstiti položaj Kosova u "tokovima politike EU prema zapadnom Balkanu". 

“Današnje usvajanje SSP od strane Evropske komisije predstavlja važan korak u odnosima između Evropske unije i Kosova. Sada je na Savetu EU i Evropskom parlamentu da se dogovore pre nego što SSP bude potpisan i stupi na snagu početkom 2016. godine," poručio je Žbogar, saopšteno je iz njegove kancelarije.

"Kada postane pravosnažan, SSP će biti prvi ugovorni odnos između EU i Kosova. Takav robustan sporazum će učvrstiti položaj Kosova u tokovima politike EU prema Zapadnom Balkanu," dodaje Žbogar, podsećajući da je SSP "sveobuhvatan sporazum" koji "daje okvir za politički dijalog i obuhvata saradnju u širokom spektru oblasti", kao što su pravosuđe, trgovina, obrazovanje, zapošljavanje, energetika i zaštita životne sredine.

Evropska komisija je, nakon što je usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, dokument uputila Savetu ministara EU, koji bi trebalo da ga prihvati. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.