EULEX: Ekshumacija ne može da bude ispravna ili pogrešna

Nakon što su kosovski mediji juče izvestili da je EULEX ekshumirao pogrešne grobove u Lauši, oglasila se i ova misija Evropske unije, navodeći da su mediji objavili netačne izveštaje u vezi sa ekshumacijom u ovom selu, te da ekshumacija ne može da bude „ispravna“, ili „pogrešna“, jer se rezultati "nijedne ekshumacije ne mogu unapred odrediti."

"Mediji su objavili netačne izveštaje, 28. i 29. aprila, u vezi sa ekshumacijom u selu Lauša. Izjavili su da su ekshumirani 'pogrešni' grobovi. EULEX ponavlja da se svaka ekshumacija vrši na osnovu pravosudnog naloga, koji je ovog puta potpisao glavni tužilac iz KSTK (Specijalnog tužilaštva Kosova)," saopšteno je iz EULEX-a. 

Iz ove misije ističu da "osim toga, ekshumacija ne može sama po sebi biti 'ispravna', ili 'pogrešna', pošto se rezultati nijedne ekshumacije ne mogu unapred odrediti," kao i da "svaka ekshumacija zavisi od konačnih nalaza sudske medicine."

"Ponekad je potrebno izvršiti iskopavanja koja zatim ne ukažu ni na kakav prestup, ili se ne otkrije nikakav bitan dokaz. Pa ipak, neophodno je vršiti ekshumacije kako bi se utvrdile činjenice za porodice i rodbinu preminulih," dodaju iz EULEX-a. 

Kosovski mediji su juče, nakon što je EULEX saopštio da su pronađeni ostaci tela u Lauši, objavili da je EULEX izvršio ekshumaciju pogrešnih grobova, jer je ona vršena na osnovu izjava jednog stanovnika ovog sela koji je pogrešio. 

"Misija EULEX je pokrenula hitna iskopavanja na seoskom groblju Lauša, u Srbici, gde su pronađeni ostaci tri ubijene osobe," preneo je KTV, navodeći da je i jedan od stanovnika ovog sela, Besim Spahija, bio iznenađen kada je video da EULEX vrši iskopavanja na groblju na kojem su sahranjeni njegovi rođaci.

Kako je ranije navela KTV, Spahija zna tačno vreme kada su te tri osobe sahranjene, kao i one koji su ih sahranili. Tela su, kako dalje navodi ova televizija, pronađena samo nekoliko metara dalje od onih koji su sahranjeni pre 2000. godine, kao i da su pronađeni ostaci – ostaci tela osoba koje su sahranili njihovi rođaci.  

KTV je prenela i da se kosovska vladina Komisija za nestala lica ne slaže sa "aktivnostima EULEX-a".

U Lauši su 27. aprila pronađeni ostaci tri tela, prenela je ranije Koha. Ekshumacija je počela nakon što je prošle godine jedan meštanin ovog sela pokazao gde bi mogla da se nalazi grobnica, tvrdeći da su na tom mestu 1999. godine sahranjena četiri tela, saopšteno je tada iz EULEX-a.

"U toku nezavisne posete decembra 2014. godine, radi provere moguće grobnice na prostoru sela Lauša, Srbica, Odeljenju za sudsku medicinu prišao je meštanin sela Lauša koji je pokazao gde bi mogla da se nalazi grobnica na seoskom groblju. Pokazao je prostor od 7-8 kvadratnih metara na groblju, tvrdeći da su četiri tela sahranjena na tom mestu marta 1999. godine," naveli su tada iz EULEX-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.