Edita Tahiri i Agim Bahtiri nasmejani večeras u letnjoj bašti kafića "Dolče vita"

Edita Tahiri i Agim Bahtiri pozirali večeras u letnjoj bašti kafića "Dolčevita", kao i na mestu gde su donedavno stajale dve velike betonske žardinjere; poseta Severnoj Mitrovici priprema za sastanak sa srpskom stranom o uklanjanju Parka mira i obustavi radova na izgradnji Trga cara Lazara, koji je zakazan za 22. jul u Briselu; Tahiri situaciju u Severnoj Mitrovici opisala anarhičnom i najavila kraj barikada i "zabarikadiranog srpskog mentaliteta"; u bašti istog kafića, pre nekoliko dana, a dan pred tadašnji sastanak sa Tahirijevom u Briselu, više sati je sedeo direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, nadgledajući radove na izgradnji trga i rekao da Park mira neće biti uklonjen, da bi, ubrzo po njegovom odlasku, radovi i bili obustavljeni; u Severnoj Mitrovici danas drugi dan trodnevne žalosti, sahranjena dvojica od najverovatnije četvorice nastradalih mladića
 
Večeras je u kosovskim medijima objavljena fotografija gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija i zamenice kosovskog premijera i šefa kosovskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Srbijom, Edite Tahiri, kako sede u letnjoj bašti poznatog kafića u Severnoj Mitrovici – "Dolčevita" i poziraju za fotografiju. 
 
Kosovapress je javila da su ova dva poznata kosovska politička predstavnika, večeras, oko 20 časova, u letnjoj bašti kafića "Dolčevita", popili piće, a pola sata kasnije su se pešice vratili preko glavnog mosta. Isti izvor je javio da se oni ovom prilikom nisu sastali sa srpskim predstavnicima.

U međuvremenu je portal "Koha" preneo da je dobio potvrdu iz kancelarije kosovskog premijera o današnjem sastanku Edite Tahiri i Agima Bahtirija. Objavljena je i fotografija na kojoj Tahiri i Bahtiri poziraju na severnoj strani mosta, ispred Parka mira, na mestu gde su donedavno bile dve velike betonske žardinjere, a sada stoji hrpa izrovanog asfalta.

"Dvoje zvaničnika su se složili da je uklanjanje ovih barikada na putu urgentno pitanje, kako bi se stvorili mir i stabilnost i puna sloboda kretanja, u skladu sa zakonima države Kosovo i evropskim standardima i aktivnosti u vezi sa ovim će biti koordinisane sa međunarodnim faktorima, a posebno sa Evropskom unijom," navodi se u saopštenju iz kancelarije premijera, a piše Koha. 

Isti izvor je preneo i Tahirijevu izjavu o "anarhičnoj situaciji" u Severnoj Mitrovici, kraju barikada, kao i kraju "zabarikadiranog srpskog mentaliteta," ali i njenoj potvrdi da je današnja poseta Severnoj Mitrovici zapravo priprema za naredni briselski sastanak o uklanjanju Parka mira, zakazan za 22. jul. 

"Danas sam posetila severni deo Mitrovice, kako bih bliže sagledala anarhičnu situaciju koja je nastala barikadama i blokadama puta – parkovima, koji su postali ozbiljna prepreka i briga za sve građane ove opštine. U ovom slučaju sam sa gradonačelnikom, Agimom Bahtirijem, razgovarala o svim problemima koji su nedavno nastali i složili smo se da je uklanjanje barikada urgentno pitanje i u svrhu toga, saradnja između centralne i lokalne vlasti, u koordinaciji sa Evropskom unijom je način koji će dovesti do konačnog rešenja, a u skladu sa zakonima Kosova i Briselskim sporazumom," izjavila je Edita Tahiri.

Ovaj portal je takođe naveo da je Tahiri “građane Kosova uverila da će Mitrovica i reka Ibar uskoro biti oslobođeni od prepreka, a da će se barikade završiti, kao i zabarikadirani srpski mentalitet.”

"Vlada je privržena Briselskom dijalogu kako bi se došlo do rešenja ovog problema i u slučaju novih provokacija, ona će reagovati u skladu sa zakonima. Poseta severnom delu su pripreme za sledeći sastanak o uklanjanju barikada koji će se održati u Briselu 22. jula 2014, i razgovor sa gradonačelnikom Bahtirijem je bio u funkciji ovog cilja," dodala je Tahiri.

Politička poseta kosovskih zvaničnika tokom trodnevne žalosti u Severnoj Mitrovici

Ova prva javna poseta dva visoka kosovska zvaničnika Severnoj Mitrovici usledila je u drugom danu trodnevne žalosti zbog pogibije dvojice mladića iz ovog grada, koji su sahranjeni danas, nakon sudara dva motorna čamca na jezeru Gazivode, a u kojima su se mladići nalazili, zajedno sa još dvojicom drugova, za čijim telima se još uvek traga.
 
Poseta usledila nekoliko sati nakon sastanka direktora za urbanizam Severne i Južne Mitrovice sa Dardanom Gašijem 
 
Danas su se takođe, na inicijativu kosovskog ministra za prostorno planiranje, Dardana Gašija, sastali i predstavnici opština Severna i Južna Mitrovica – direktori za urbanizam iz dva dela grada, Branislav Klajić i Sami Zeka, u okviru procesa koji su započeli gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice, Goran Rakić i Agim Bahtiri, saopšteno je danas iz ovog ministarstva. U istom saopštenju je navedeno da su se gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice, Goran Rakić i Agim Bahtiri, sastali prošle nedelje, te da su započeli proces "uređenja obala reka Ibar." Ovo pitanje se, prema pisanju kosovske štampe, pre svega odnosi na napore sa kosovske strane da se ukloni Park mira i u potpunosti prekinu ranije najavljeni radovi sa srpske strane o izgradnji Trga cara Lazara u Severnoj Mitrovici.

Ranije danas, drugi kosovski list, "Tribuna", preneo je upozorenje Dardana Gašija da ukoliko se, kako je ovaj ministar naveo, ne bude kroz dijalog pronašlo rešenje, on će narediti da buldožeri očiste prostor u kojem su srpski lideri sa Severa pokušali da izgrade trg. Gaši je dodao da su u toku razgovori na dva nivoa, jedan u Briselu i jedan na nivou dve opštine Mitrovice, koji imaju za cilj pronalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja za obe strane, a u skladu sa zakonskim okvirom Kosova, dodavši da će se naredni sastanak u Briselu održati 22. jula.

 

U oba dela grada Kosovske Mitrovice, visoke tenzije oko glavnog mosta traju skoro mesec dana, od kada je u noći između 17. i 18. juna uklonjena barikada postavljena u leto 2011, a dvanaestak časova kasnije, na samom mostu, u prisustvu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, kao i celokupnog političkog rukovodstva sa Severa Kosova, postavljen Park mira, koji su stanovnici sa južne strane grada nazvali novom barikadom. Ultimatum gradonačelnika Bahtirija 21. juna da se Park mira mora ukloniti je prethodio nasilnim demonstracijama sa južne strane grada narednog dana, u kojima je povređeno nekoliko desetina međunarodnih policajaca, građana sa juga, kao i dva novinara, a više policijskih i ostalih vozila zapaljeno. Zahvaljujući snažnom obezbeđenju glavnog mosta na Ibru od strane pripadnika specijalne kosovske policije, američkog, nemačkog KFOR-a, italijanskih karabinjera i specijalne policije EULEX-a, izbegnuto je veće nasilje. U međuvremenu su, odlukom skupštine Severna Mitrovica, započeti radovi na pretvaranju delova tri ulice u blizini glavnog mosta u pešačku zonu i izgradnji Trga cara Lazara, što je bio povod da i u dva dela Severne Mitrovice koja su nastanjena Albancima, niknu stubovi sa imenima trgova "Adem Jašari" i "UČK". Nedavno je Tahiri u Briselu zatražila uklanjanje Parka mira, kada je neposredno pred put, u javnost izašla sa tvrdnjom da je dobila garancije da se, kako je tada rekla, "Srbija principijelno složila da ukloni novu barikadu." Niko od srpskih predstavnika se ovim povodom nije oglašavao, sve do 11. jula, kada je dan pred zajednički sastanak sa Tahirijevom u Briselu, Marko Đurić, obišao radove u neposrednoj blizini glavnog mosta u Severnoj Mitrovici. On je takođe sedeo u bašti kafića "Dolčevita" i više časova posmatrao radove, koji su ubrzo po njegovom odlasku obustavljeni, a betonske žardinjere uklonjene. 


GLAVNI MOST NA IBRU – TENZIJE NA TERENU I BRISELSKI DIJALOG:

Buldožerima na Trg cara Lazara i Park mira?

Severna Mitrovica: "Trgovanje"

Bez dogovora o mostu u Mitrovici, nastavak razgovora 22. jula

Park mira dogovoren sa Merkelovom, Eštonovom i Žbogarom?!

Stopirana izgradnja trga u KM

Đurić: "Park mira" neće biti uklonjen; izjave Edite Tahiri zapaljive

Tahiri dobila garancije iz Brisela da će Park mira biti uklonjen?!

Đurić u Severnoj Mitrovici o "otimanju srpske imovine" i mitrovičkoj "Knez Mihajlovoj"

Albanski odbornici protiv pešačke zone, Božović: Protiv se glasa u Skupštini,ne u medijima

Gradonačelnik Rakić: Park mira neće biti uklonjen. Sloboda kretanja nije ugrožena

Reakcije na jučerašnje nasilne demonstracije u Južnoj Mitrovici

Galerija fotografija – Tri sata od početka demonstracija na glavnom mostu

Galerija fotografija – DEJA VU – demonstracije u Južnoj Mitrovici

Video klip – Demonstracije u Južnoj Mitrovici: policajci vraćaju demonstranta ka Južnoj Mitrovici

DEJA VU: Nasilne demonstracije u Južnoj Mitrovici

Galerija fotografija – Protest "Ili vi, ili mi"

U 15:00 protest građana Južne Mitrovice – "Ili vi, ili mi"; američki KFOR na glavnom mostu

Goran Rakić pozvao Bahtirija da se sastanu sutra i razgovaraju o daljoj budućnosti  

Redžepi o situaciju u Mitrovici: Nemam vremana i nisam zainteresovan da pričam o tome

Bahtiri dao ultimatum da se ukloni Park mira: Ukoliko se ne ukloni do noćas, videćete sutra

Šta o nastavku izgradnje "Parka mira" kaže Rakić, a šta građani Južne Mitrovice

Goran Rakić u reakciji na Tačijevu optužbu pozvao ambasadore da podrže "Park mira"

Koha: Kosovske vlasti upozorile Rakića razrešenjem zbog "Parka mira" na glavnom mostu

Kosovske vlasti razočarane novom barikadom na glavnom mostu na Ibru

Goran Rakić u reakciji na Tačijevu optužbu pozvao ambasadore da podrže "Park mira"

Posle današnje ceremonije u "Parku mira" zasađene tuje

Željko Bojić u "parku mira": "Volja građana uklonila barikadu"

Bahtiri pozvao građane Severne Mitrovice da se integrišu i "izbegnu ideju izolacije"

DSS: Uklanjanje barikade dogovor Vučića i Merkel

Novi obrt: nakon uklanjanja betonske barikade, ozeleneo glavni most na Ibru!

Da li su građani Severne Mitrovice "prespavali", ili "rušili" barikadu?!

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.