Erdogan: Kosovo je Turska, Izetbegović mi je Bosnu ostavio u amanet

Izvor: Info – ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kada god progovori o Balkanu izazove mnoge reakcije, pogotovo od strane Srbije.
 
Posljednja izjava Erdogana, koja je nekako djelomično demantirana od strane turske ambasade u Sarajevu i Beogradu, gdje on kaže da "kunem se velikim Allahom da kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnajke imao bi protiv sebe sto miliona Turaka", snažno je potreslo Srbiju.
 
Erdogan je prije manje od godinu dana, prilikom posjete Prizrenu, gdje je govorio pred nekoliko hiljada građana, rekao da je "Turska je Kosovo, Kosovo je Turska". Tada je rekao da Kosovo i turski narod dijele istu historiju i imaju istu civilizaciju.
 
Turski premijer je također kazao da je Kosovo njegova druga kuća.
 
"Moja porodica, ja i ministri u mojoj delegaciji osjećamo se kao kod svoje kuće. Danas tu pozdravljam sve nas Albance, Bošnjake, Turke i Gorance. Turska je bila među prvim zemljama koja je priznala nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovu", rekao je tada Erdogan.
 
"Oni se na Kosovu osjećaju kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomaže Kosovu ", Erdogan je rekao u to vrijeme.
 
Čak i nakon ove izjave, pristigle su oštre reakcije srpskog državnog vrha. Tadašnji predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić i aktuelni premijer, Aleksandar Vučić su zatražili od Turske izvinjenje, međutim to nikada nije dobio izvinjenje od države Turske.
 
 
U julu 2012, Erdogan je tokom posjete Bosni i Hercegovini rekao da mu je bivši lider Bošnjaka, Alija Izetbegović Bosnu ostavio u amanet.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.