Džoana: NATO ne vidi bilo kakvu naznaku da situacija na Severu ili u regionu može da eskalira

NATO ne vidi znak bilo kakvog rizika da situacija može da eskalira na Severu Kosova, u drugim delovima Kosova ili uopšte u širem regionu, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev, zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana. Poručio je da je jedini put napred za obe strane dijalog i kompromis, i da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine. Ponovio je da KBS na Sever može da dođe samo uz dogovor sa komandantom KFOR-a, ponavljajući i da KFOR na Kosovu sprovodi svoj mandat, na osnovu rezolucije SB UN 1244.  

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Rumunije, a sada zamenik generalnog sekretara ovog vojnog saveza, boravio je danas na Kosovu.

Poseta je usledila nakon samo nekoliko dana od NATO samita u Madridu, koji Džoana ocenjuje kao veoma uspešan.

U Prištini je, osim sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, razgovarao i sa komandantom KFOR-a, upravo o situaciji na Kosovu.

Kaže da je situacija krhka, ali stabilna, i da NATO ne vidi bilo kakav znak rizika da bi ona mogla da eskalira.

Sa druge strane, KFOR se striktno drži mandata po Rezoluciji SB UN 1244, te kosovske bezbednosne snage (KBS) ne bi smele da dođu na Sever bez prethodne konsultacije sa komandantom KFOR-a.

„Kada su u pitanju Kosovske bezbedonosne snage, uvek kažemo da svi mi treba da se držimo rezolucije SB UN 1244, koja kaže vrlo jasno da se bilo kakav eventualni pokret prema Severu, ne treba napraviti bez konsultacije sa komandantom KFOR-a. I to je poruka koju smo poslali svim donosiocima odluka u Prištini koje smo danas posetili“, kazao je.

Za NATO je jedini put napred – dijalog i kompromis za sve strane.

Zbog toga je moja poruka, i poruka svih nas iz NATO-a za sve strane, ta da ohrabrujemo dijalog i da ne postoji zamena za dijalog i kompromis, te da treba da izbegnemo bilo kakvu neočekivanu odluku koja bi eventualno mogla da izazove nestabilnost.„, poručio je.

Istovremeno, Srbiju je ocenio kao partner NATO-a, sa kojim NATO „puno radi, uprkos nekim teškim momentima u prošlosti“.

Naglasio je i da NATO, niti odlučuje, niti komentariše suverene odluke svojih partnera, te da je na Srbiji da odlučuje o svojoj sudbini.

„Srbija ja partner NATO-u, mi poštujemo odluke Beograda i možemo jedino da se nadamo da će konačno evropska perspektiva za Srbiju da postane i stvarnost“.

Uskoro opširnije i u video izdanju…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.