„Kada smo rekli ‘ne’ dolasku KBS-a na Sever, to smo vrlo ozbiljno i mislili“

NATO ne vidi znak bilo kakvog rizika da situacija može da eskalira na Severu Kosova, u drugim delovima Kosova ili uopšte u širem regionu, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev, zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana. KFOR će, na osnovu svog mandata zasnovanom na Rezoluciji SB UN 1244, obeshrabriti bilo kakav pokušaj eventualne eskalacije na terenu. NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i jedini put napred za obe strane je dijalog i kompromis. 

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Rumunije, a sada zamenik generalnog sekretara ovog vojnog saveza, boravio je danas na Kosovu.

Poseta je usledila nakon samo nekoliko dana od NATO samita u Madridu, koji Džoana ocenjuje kao veoma uspešan.

Visokog zvaničnika intervjuisali smo na vojnom aerodromu Slatina.

Da li na Severu Kosova može da dođe do oružanih sukoba, incidenta ili bilo kakve nestabilnosti narednih meseci, ili u drugom delu Kosova ili šire u regionu?

Nakon samo nekoliko dana od vrlo uspešnog NATO samita u Madridu, doneli smo odluku da Severnoatlantski savez i njegove članice, partneri posete KFOR. KFOR je ovde, na osnovama rezolucije SB UN 1244 da uradi upravo to, a to je da osigura slobodno kretanje za sve ljude na Kosovu, i da postoji vrlo jak signal za ovakvu vrstu ohrabrenja. Takođe smo razgovarali sa komandantom KFOR-a i našim vojnim vođama i naravno da ne vidimo znake takvog rizika. Rekli bismo da je situacija stabilna, ali još uvek krhka. Zbog toga je moja poruka i poruka svih nas iz NATO-a za sve strane ta da ohrabrujemo dijalog i da ne postoji zamena za dijalog i kompromis, te da izbegnemo bilo kakvu neočekivanu odluku koja bi eventualno mogla da izazove nestabilnost. Ali, da odgovorim na Vaše pitanje, ne vidimo znak bilo kakvog rizika od eskalacije situacije u regionu, a uloga KFOR je da stabilizuje i da obeshrabri takvo prisustvo u regionu.

Od izbijanja rata u Ukrajini kosovski zvaničnici na glas ističu Srbiju kao proksi Rusije koja će započeti „oružani sukob“ i naglašavaju da je Srbija pretnja po bezbednost regiona. Da li se slažete sa tim ili ne?

Srbija je partner NATO-a. Radimo dosta sa Srbijom, uprkos nekim teškim momentima u nedavnoj prošlosti. Nije na NATO-u da odlučuje, govori o, ili komentariše suverene odluke naših partnera. Ono što smo mi znamo je da je Rusija zapravo agresivna. Prepoznajemo to da Rusija koristi mnoge metode da destabiliše, koristi netačne informacije, koristi sredstva za hibridni rat, ekonomski nivo kako bi destabilizovala i stvorila probleme za mnoga mesta, ne samo za zapadni Balkan – u Africi, na srednjem istoku, tako da je na Srbiji da odluči o svojoj sudbini.

Srbija ja partner NATO-u, mi poštujemo odluke Beograda i možemo jedino da se nadamo da će konačno evropska perspektiva za Srbiju da postane i stvarnost. Pogledajte moju zemlju Rumuniju koliko se promenila od kada smo se pridružili Evropskoj Uniji, tako da snažno verujem kao građanin ovog regiona, da će ceo region biti deo ove porodice u budućnosti.

Priština insistira na brzom ulasku u NATO, a kao razlog navodi upravo strah od napada Srbije, to im je istovremeno i razlog koji ističu u javnosti da otvore dobrovoljni fond za KBS i za jačanje KBS kao oružane sile. Ako je verovati ovakvim najavama, onda se može pretpostaviti da se nema poverenje u NATO na Kosovu. Šta na to kažete?

Video sam neka nedavna ispitivanja javnog mnjenja o tome da poverenje u NATO na Kosovu ima preko 90 odsto stanovništva. Moguće je da ima delova gde je ovaj procenat drugačiji. Tako da se ne postavlja pitanje poverenja u NATO. Stvar je u tome da je NATO posvećen stabilnosti u regionu. Nedavno smo primili nove saveznice NATO-a: Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Hrvatsku. Sa nekoliko izuzetaka, većina sa Zapadnog Balkana su deo Saveza i sa njima radimo vrlo blisko.

Kada su u pitanju Kosovske bezbedonosne snage, uvek kažemo da svi mi treba da se držimo rezolucije SB UN 1244, koja kaže vrlo jasno da bilo kakav pokret prema Severu ne bi trebalo da usledi bez konsultacije sa komandantom KFOR-a. I to je poruka koju smo poslali svim donosiocima odluka u Prištini koje smo danas posetili.

Priština je u decembru 2018 donela tri zakona o transformaciji KBS u oružane snage uprkos protivljenju NATO-a. NATO je pre toga upozorio da će preispitati svoj angažman sa KBS. Od tada nekoliko puta je ponovio isto – da preispituje svoj angažman sa KBS. Četiri godine kasnije, koliko će još dugo NATO da ponavlja da preispituje svoj angažman sa KBS? Šta to znači?

NATO je vrlo ozbiljna organizacija i svoj posao obavljamo profesionalno i uz konsenzus svih 30 saveznika, a uskoro 32. Tako da uvek postoji način kako NATO funkcioniše.

Ali želim da prenesem takođe i onima na Kosovu koji su deo manjinskog stanovnistva da je za nas jedini put napred dijalog i kompromis za sve strana. Obeshrabrujemo sve one u regionu koji bi pokušali da donesu neočekivane odluke koje bi prekinule smisao dijaloga.

U potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom EU. Ovde smo da pomognemo, ovde smo da sačuvamo stabilnost, ovde smo da pronađemo budućnost za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili istoriju. Balkan je tako bogat istorijom a nekada kažemo da prozvodimo mnogo vise istorije nego što možemo da je konzumiramo. Posao NATO i EU, i partnerstvo NATO-a i EU i drugih organizacija je da osigura da svaki građanin i ovom regionu živi slobodno u demokratiji, da se poštuju njihova prava i nadam se, da budu deo i prosperitetne demokratske Evrope. To je posao NATO-a. Ponekad postoji mnogo legendi o NATO-u ali smo mi zapravo politička odbrambena organizacija koja pokušava da radi najbolje što može. U potpunosti verujem KFOR-u, njegovoj komandi profesionalcima ovde i naglasio sam to ponovo danas ovde: Tu smo da pomognemo, da osiguramo stabilnost i predvidljivost i političke uslove za dijalog. To je jedini put napred.

Da li sam vas tačno razumela: KBS se postepeno transformiše u kosovsku vojsku nakon usvajanja tri zakona, vi još uvek preispitujete svoj angažman sa KBS-om, a da je vaš specifičan zadatak u međuvremenu da sprečite bilo kakav neočekivan dolazak ovih snaga na Sever? Osim toga, da li ima još nečeg?

Svoju podršku Kosovskim bezbednosnim snagama ograničavamo u odnosu na izvorni mandat NATO-a preko UN. To je ono što radimo. A to je odraz činjenice da NATO vodi računa i poštuje spomenutu rezoluciju. Kada smo rekli ‘ne’ mogućem dolasku kosovskih snaga na Sever, to je nešto što smo vrlo ozbiljno i mislili. Kada kažemo da komandant KFOR-a je onaj koji upravlja vazdušnim prostorom Kosova, u skladu sa rezolucijom SB UN – ne NATO, već to kažu Ujedinjene Nacije, mi to mislimo. Tako da molim vas budite sigurni da smo konstruktivni, budni i profesionalni u onome što radimo.

Hvala što se govorili za KoSSev.

Autor: Tatjana LazarevićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.