DW: Albanci iz Preševske doline u Berlinu lobiraju za uključivanje u dijalog Beograda i Prištine

preševska dolina
FOTO: DW

Delegacija predstavnika albanske manjine u Srbiji ove nedelje na neformlnim sastancima u Berlinu lobirala je za uključenje predstavnika „Preševske doline“ u dijalog Beograda i Prištine, piše Dojče vele na albanskom.

Pored Aljbina Kurtija, samo nekoliko spratova ispod, u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, i delegacija iz Preševske doline učestvovala je na neformalnim sastancima u sredu i četvrtak u Berlinu.

Tema ovih sastanaka bila je dijalog Beograda i Prištine.

Delegaciju Preševske doline činili su Šaip Kemberi (Shaip Kemberi) iz Partije demokratskog delovanja (PDD), predsednik opštine Bujanovac, Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji i Ardita Sinani, potpredsednica PDD-a u Preševu.

Kako DW piše, oni su došli u Berlin da lobiraju za uključivanje albanske manjine iz Preševske doline u dijalog Beograda i Prištine.

„Proces integracije Srbije u EU je veoma spor, tako da mislimo da bi se naši problemi najbolje rešili u okviru razgovora između Kosova i Srbije,“ izjavio je Šaip Kemberi za DW na kraju sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Kamberi je rekao da bi uključivanje pitanja preševskih Albanaca u dijalog Beograda i Prištine „moglo biti brže i efikasnije rešenje za poboljšanje položaja tamošnjih Albanaca, jer u suprotnom postojeći problemi utiču na masovno odseljavanje albanskog stanovništva iz regona, što nanosi veliku štetu albanskom narodu“.

DW piše da tri sporazuma do sada potpisana između predstavnika albanske manjine i vlade u Beogradu (2001, 2009. i 2013.) u cilju ekonomskog razvoja regiona i pune integracije Albanaca u državne strukture, još uvek nisu sprovedena.

Ardita Sinani, bivša predsednica opštine Preševo, navela je da je „Albancima uskraćeno pravo na rad u državnim institucijama zato što im nisu priznate diplome sa albanskih univerziteta u regionu“.

„Čak ni proporcionalno učešće u državnoj administraciji, zagarantovano zakonom se ne poštuje, što utiče na to da mladi ljudi napuštaju Preševsku dolinu“, rekla je Sinani.

„Ujedinjenje poslednje rešenje za preševske Albance“

Kosovski predsednik Hašim Tači 2018. godine počeo je da budi nadu Albancima u Srbiji da će se pridružiti Kosovu, navodi DW.

„Bilo je to iskušenje za nas i ostaje nam najveći san“, kaže Šaip Kamberi.

„Ako naša politička borba ne uspe, onda ideju o ujedinjenu vidimo kao jedino rešenje za ove probleme“.

Iako nisu uspeli da se susretnu sa Kurtijem u Berlinu, Kamberi je optimističan da će Kurti, „koji je i ranije udarao više na albanski nacionalni identitet nego na onaj države Kosovo, podržati njihove zahteve“, piše DW.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.