Dve strane jedne priče – KP o ometanju službenika, Jakšić o fizičkom maltretiranju – najavljuje tužbu protiv specijalaca

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Aktivista GI „Za Zubin Potok“, Milentije Jakšić, pušten je sinoć nakon priivođenja od strane specijalnih jedinica i višečasovnog zadržavanja i ispitivanja u stanici Kosovske policije u Zubinom Potoku. Policija mu na teret stavlja krivično delo ometanje službenika u vršenju službene dužnosti, a on policiji – maltretiranje, nanošenje fizičkih povreda, omalovažavanje i ponižavanje. Najavljuje žalbu PIK-u i tužbu protiv specijalnih jedinica.

Pripadnici pogranične policije priveli su Jakšića juče ujutru, nedaleko od prelaza Brnjak, uz navode da se, nakon što je ušao na teritoriju Kosova, zaustavio u blizini baze pogranične jedinice, a potom bio „drčan“ i „drao“ se na službenike.

Iz policije su ubrzo nakon hapšenja saopštili za KoSSev da se Jakšić navodno opirao privođenju, a da su službenici „samo koristili neophodnu fizičku silu kako bi ga stavili pod kontrolu“.

Sa druge strane, lider građanske inicijative „Za Zubin Potok“, Milija Biševac je još u ranim popodnevnim satima, odnosno pre puštanja Jakšića, kazao za KoSSev da je on navodno pretučen i da ima vidljive povrede.

Ove navode je za KoSSev u međuvremenu potvrdio Jakšić, dok, sa druge strane, iznosi oprečne tvrdnje u odnosu na Kosovsku policiju.

Aktivista GI „Za Zubin Potok“ dostavio je našem portalu policijski zapisnik o svom saslušanju.

Policiji je kazao da je na teritoriju Kosova ušao kombijem oko 10.00 preko Brnjaka, te da se kod obližnjeg restorana, nedaleko od prelaza na kratko zaustavio, a potom nastavio da se kreće ka Zubinom Potoku.

Odmah mu je, kazao je Jakšić policiji, u susret naišlo blindirano plavo vozilo specijalnih jedinica Kosovske policije koje se, kako kaže, zaustavilo na sred puta i zakrčilo saobraćaj.

„Zaustavio sam se pored policijskog vozila i sa suvozačevog sedista izašao je policijski službenik u plavoj uniformi sa automatskom puškom“, naveo je Jakšić.

Kaže da mu se policijski službenik nije predstavio, niti saopštio razlog za kontrolu, već da mu je na albanskom zatražio dokumentaciju na uvid, te ga navodno fizički napao nakon što je kazao – „ne razum albanski, govorim srpski“.

„Odmah mi je otvorio vrata, izvukao me je iz vozila i zavrnuo mi je ruku iza leđa da mi stavi lisice. U tom momentu prišao je i drugi policajac, uhvatio me je za desnu ruku i stavio mi je lisice i tom prilikom, dok su razgovarali počeli su da me udaraju po glavi. Od jednog sam dobio dva udarca sa leve strane u predelu uva šakom, drugi policajac me udara jednom, pa potom jos jedom. Ja se u tom trenutku čudim time šta se deševa, govorim da sam kolega, a on me udara ponovo dosta jačom snagom u predelu uva,“, kazao je Jakšić tokom ispitivanja.

Tvrdi da su ga zatim službenici odveli iza auta, spustili ga na asfalt i pozvali patrolu.

Jakšić kaže i da je jedan od službenika tada navodno kazao svom kolegi -„četnik majmun“, a da je ovaj uzvratio sa – „majmun“.

Ubrzo je stigla i policijska patrola kojom su ga transportovali do policijske baze kod Brnjaka.

Tokom vožnje su ga, pretresli ali ga je, tvrdi Jakšić, jedan od policajaca navodno „udario desnom rukom u predelu potiljka i pritisnuo mu glavu prema sedištu“.

Potom su ga uveli u kancelariju baze kod Brnjaka, dok je ispred vršen pretres ranca i njegovog kombija koji su dovezli službenici.

Jakšić kaže da mu nije izdata potvrda o pretresima koji su vršeni, te da je ujedno pretres vozila obavljen bez prisustva svedoka.

Tvrdi i da su ga u ovoj bazi službenici navodno gađali toalet papirom, „povlačili za kosu“, ali i udarali.

„Ustao je i udario me je sa pesnicom po glavi odozgo, ćutao sam kao i sve vreme“, kazao je Jakšić policiji.

Potom su ga sproveli do policijske stanice u Zubinom Potoku, a u međuvremenu i do bolnice u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde mu je urađen lekarski pregled.

Šta kažu lekari

Jakšić za KoSSev navodi da mu lekari na jugu „ništa nisu konstatovali“, ali i da je potom otišao do KBC u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su mu, kako tvrdi, potvrđene povrede u predelu vrata i glave, uključujući i da mu je pukla bubna opna.

U lekarskom izveštaju KBC-a koji je Jakšić dostavio našem portalu navodi se da je pregledan od strane hirurga i ortopeda.

Precizira se da je prisutna ruptura desne bubne opne, ali i da je ustanovljeno konduktivno oštećenje sluha i da je inspekcijom uočen hematom „preaurikularno i supraorbitalno desno“.

Policajci – odbio da se zaustavi, protivio se hapšenju, grebao svoje lice; Jakšić demantuje

Prema zapisniku o saslušanju koji nam je dostavljen, Jakšić je tokom ispitivanja u policijskoj stanici u Zubinom Potoku odgovorao na pitanja koja su mu postavljali službenici, na osnovu izveštaja policajaca koji su ga privodili.

U vezi sa trenutkom kada je zaustavljen, Jakšić je kazao da su mu se pripadnici Specijalnih jedinica obratili samo na albanskom, te da on njih nije „povišenim tonom“ upitao „zašto ne govorite srpski“.

Demantovao je i navode službenika da su mu rekli da ugasi motor i da se ne kreće.

„Policajci su naveli u svom izveštaju da niste postupili po njihovim naređenjima da ugasite motor i da stanete, tada su oni otvorili vrata od vozila tako što su preko ključa ugasili motor da bi sprečili opasnost za njh. Šta imate o ovome da izjavite?“, jedno je od pitanja upućeno Jakšiću.

Takođe je demantovao navode da je odbio da posluša zahteve policajaca i da se suprotstvio fizički, pa čak i gurnuo jednog policajca tokom hapšenja.

„Apsolutna laž da bi (specijalci) odbranili sebe zbog postupka koje su učinili“, tvrdi Jakšić.

Policajci su ujedno u izveštaju naveli da je Jakšić, nakon što je odveden do baze na Brnjaku gde su mu skinute lisice, navodno „pokušao da rukama ogrebe svoje lice“.

On je međutim i ove navode demantovao.

„Smatram da zbog ovakvih izjava treba krivično da odgovaraju – za davanje lažnog iskaza po službenoj dužnosti“, odgovorio je Jakšić.

Žalba PIK-u i tužba protiv policajaca

A kako bi ostvario svoj cilj, Jakšić u izjavi za KoSSev najavljuje da će podneti tužbu protiv pripadnika Specijalnih jedinica Kosovske policije. Ujedno najavljuje da će podneti žalbu Policijskom inspektoratu Kosova.

Smatra da su službenici postupili prema njemu na ovaj način zbog toga što je Srbin.

„Veoma neprofesionalno ponašanje, omalovažavanje stranke, vređanjem i ponižavanjem do kraja, kao da se ne radi o ljudskom biću, a moj utisak je da je to zbog toga što sam Srbin“, navodi Jakšić.

Na kraju poručuje da on nije prvi Srbin na Severu Kosova koji se žalio na postupanje specijalnih jedinica.

„Želim da se sa ovim fizičkim i svakim drugim nasiljem nad nevinim građanima pod hitno prestane“, zaključio je Jakšić.

Pročitajte još:

Pušten aktivista GI „Za Zubin Potok“, tereti se za ometanje službenika u vršenju dužnostiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.