Pušten aktivista GI „Za Zubin Potok“, tereti se za ometanje službenika u vršenju dužnosti

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

17.35 – Aktivista GI „Za Zubin Potok“, Milentije Jakšić, pušten je večeras nakon višečasovnog zadržavanja i ispitivanja u policijskoj stanici u Zubinom Potoku.

Na teret mu se stavlja krivično delo „ometanje službenika u vršenju službene dužnosti“, potvrđeno je večeras za KoSSev iz Kosovske policije.

13.59 – Priveden aktivista GI „Z.Potok“; Biševac: Pretukli ga, ima povrede; KP: Drao se na službenike, opirao privođenju, upotrebili su neophodnu silu

Pripadnici pogranične policije priveli su danas aktivistu GI „Za Zubin Potok“, Milentiju Jakšića, nedaleko od prelaza Brnjak, ispred skorije izgrađene baze. Iz policije poručuju da se Jakšić navodno „drao“ na službenike i da je odbijao da posluša njihova naređenja, a da se potom opirao privođenju, te da su morali da „upotrebe neophodnu fizičku silu“. Sa druge strane, lider ove građanske inicijative tvrdi da je Jakšić navodno pretučen i da ima vidljive povrede. Hapšenje naziva „kidnapovanjem“ i kritikuje policiju zbog toga što porodica više sati nije znala gde se Jakšić nalazi.

Jakšić se u prepodnevnim satima kretao automobilom iz centralne Srbije ka teritoriji Kosova.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kaže za KoSSev da se on, nakon što je ušao na Kosovo, navodno zaustavio kod baze pogranične jedinice, koja je na svega nekoliko desetina metara od prelaza, te da je potom navodno bio „drčan“ i „drao“ se na službenike.

Tvrdi i da se Jakšić zatim navodno opirao privođenju, a da su službenici koristili „neophodnu fizičku silu kako bi ga stavili pod kontrolu“.

Kosovska policija ga tereti za „neposlušnost naređenja službenog lica“, dok ujedno, kako Eljšani navodi, treba da se utvrdi da li će biti optužen i za navodni napad na službeno lice.

Jakšić je nakon privođenja odveden u policijsku stanicu u Zubinom Potoku. U toku je ispitivanje.

„Sada treba da se utvrdi da li se tereti samo za neposlušnost službenog lica ili i za napad na službenike. Znaće se posle ispitivanja“, dodaje Eljšani.

Biševac: Jakšić pretučen tokom privođenja, ima vidljive povrede

U razgovoru za KoSSev lider GI „Za Zubin Potok“, Milija Biševac, kazao je da je ispred policijske stanice u Zubinom Potoku, te da se očekuje dolazak advokata.

Biševac navodi da su ga još u prepodnevnim satima građani obavestili da je Jakšić priveden, nakon što je ušao na teritoriju Kosova.

„Meštani su nam javili da su videli oklopno vozilo i kako njega privode“, dodaje.

Međutim, naglašava da sve do skorije nisu uspeli da dobiju potvrdu gde se Jakšić nalazi i da li je zaista uhapšen.

„Na sve načine pokušali smo da dobijemo informaciju gde se on nalazi i šta se dogodilo. Njemu je još od 10.00 sati ugašen telefon, nismo dobili nikakvu informaciju o tome gde se nalazi. To je faktički jedna vrsta kidnapovanja“, ocenjuje Biševac.

Lider Gi za Zubin Potok u međuvremenu je video Jakšića i razgovarao sa njim.

I dok Eljšani navodi da je upotrebljana „neophodna sila“ radi privođenja, Biševac tvrdi da su ga službenici pogranične policiije pretukli, te da ima vidljive povrede glave.

Pozivajući se na navode Jakšića, Biševac za KoSSev kaže da je privođenju prethodio „verbalni sukob“ sa policijskim službenicima.

„Prema njegovim rečima, on nije hteo i ne zna da govori albanski, dok su policajci govorili na albanskom i pokušali su da ga privedu“.

Biševac trenutno nije mogao da iznese više detalja o tome šta je prethodilo privođenju, ali podcrtava da je, bez obzira na sve, zabrinjavajuće to da porodica više sati nije znala gde se Jakšić nalazi.

„On je uhapšen jutros oko pola deset, kako su nam meštani javili, a sve do jedan sat nismo znali gde se nalazi, niti je bilo ko obavestio porodicu. To je još jedno u nizu hapšenja koja mi smatramo kidnapovanjima. Šta god da je povod, da li je on kriv ili ne, da li je došlo do verbalnog sukoba ili nečeg drugog. Možda ih nije razumeo, nije razumeo albanski, ne možemo da preciziramo, ali smo zabrinuti zbog toga što je uhapšen i da o tome nikome nije javljeno“, podcrtava Biševac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.